"I'd rather have roses on my table than diamonds on my neck."
Emma Goldman
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 04.08.2015 @ 10:23
Lähetä artikkeli sähköpostina Tulostettava versio Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Liberaalin antirasismin mahdottomuus

[toimitus]

Viime viikonloppuna perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti Facebookissa kiihkokansallismielisen taistelukutsun, jossa hän kutsui aateveljiään taistelemaan kuvitteellisen yhteinäiskulttuurin puolesta. Immosen uran radikaalissa kansallismielisessä liikkeessä tuntevat tietävät, että tässä ulostulossa ei ollut varsinaisesti mitään uutta. Tällä kertaa kohu pakotti kuitenkin jopa pääministerin ottamaan kantaa, mihin ei vielä Immosen ja kirjailija Timo Hännikäisen yhdessä Suomen vastarintaliikkeen uusnatsien kanssa järjestämä vierailu Eugen Schaumanin haudalla riittänyt. Monet ovat aiheellisesti huomauttaneet, että Immosen poliittisella sanomalla on kannatusta Perusuomalaisten puolueessa laajemminkin ja siksi keskustelua ei pitäisi käydä pelkästään yhden henkilön toiminnasta.

Lainatessaan Breivikin ja Jussi Halla-Ahon radikaalikansallismielisiä väkivaltafantasioita hallituspuolueen kansanedustaja meni kuitenkin jopa liberaalien mielestä liian pitkälle. Jopa Kokoomuksen, jonka historiasta löytyy aiempiakin vaaliliittoja fasistien kanssa, sisältä on vaadittu pesäeron tekemistä Immoseen ja pohdittu voidaanko tehdä hallitusyhteistyötä ”avoimen rasistisen, jopa fasistisen, puolueen kanssa”. Kokoomuksen ja Keskustan johtajat kuitenkin kiirehtivät vakuuttamaan hallituksen puolustavan avointa ja kansainvälistä Suomea. Mutta mitä hallituspuolueiden julkilausumat ”avoimesta Suomesta” ja ”monikulttuurisuuden rikkaudesta” tarkoittavat?

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Poliisilaitosta vastaan Turussa vuonna 1817

[Antti Rautiainen]

Voi olla vaikeaa kuvitella suomalaista yhteiskuntaa ilman poliisia. Poliisi on kuitenkin verrattain nuori instituutio, sekä Suomessa että ulkomailla. Suomen ensimmäinen poliisilaitos perustettiin Turkuun vuonna 1816. Turun poliisi viettää joka joulukuun 17. päivä perinnepäivää poliisilaitoksen perustamisen muistoksi . Ennen poliisilaitosta järjestyksenpidosta vastattiin pääosin yhteisöllisesti, toisinaan turvauduttiin sotilaisiin tai palkattuihin järjestyksenvalvojiin.

Poliisilaitoksen perustaminen ei saavuttanut varauksetonta suosiota, sitä vastaan syntyi yksi koko 1800-luvun alkupuoliskon merkittävimmistä protestiliikkeistä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Miksi rasismia vastustetaan nationalistisella retoriikalla?

[Ilon Militantti]

Olli Immonen jakoi ajatuksiaan verkossa ja sai monet toistamaan viestiä, jota antifasistit ovat rummuttaneet vuosikausia: perussuomalaiset on rasistinen ja fasistinen puolue. Vaikka kaikista puolueen jäsenistä ei rasistia löytyisikään, on itse puolue poliittisena organisaationa ottanut selvän ja kiistattoman aseman rasismin ja fasismin tukijana ja turvasatamana. Perussuomalaisten vaalimenestys perustuu osittain tähän asetelmaan.

Jotain keskeistä antifasistien viestistä on kuitenkin jäänyt välittymättä. Tämä käy selvästi ilmi niin Immosen esiintulon provosoiman "Meillä On Unelma" -mielenosoituksen tiedotuksesta kuin monien tapahtumaa kommentoineiden näkemyksistä. Mielenosoitusta nimittäin markkinoidaan paradoksilla "meillä on unelma kaikille avoimesta Suomesta. Suomesta, joka ei sulje ketään pois". Vastaavaa retoriikkaa voi lukea monen tapahtuman kannattajan kommenteista.

Rasismia ei ole mitenkään johdonmukaista vastustaa nationalistisella retoriikalla – pahimmillaan tällainen valtioon ja kansallisidentiteettiin viittaava aktivismi vain vahvistaa jakoa "meihin" ja "muihin" – jonka uskon (kaikesta järjestäjien hyväntahtoisuudesta huolimatta) olevan tämänkin tempauksen perimmäinen seuraus jahka melu Immosen ympärillä laantuu. Samalla kun yritetään luoda mielikuvaa erilaisuutta hyväksyvästä ja avoimesta asenteesta tehdään tämä sellaisissa puitteissa, jotka ovat kategorisesti ulossulkevia. Tämä on ristiriita, jota ei voi mitenkään kiertää.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Immonen on pelkkä sätkynukke isommassa kuviossa

Immonen_2015

´Olli Immonen facebookissa 25.7.2015.

Perussuomalaisten uusin kohu koskee taas kerran Olli Immosta. Puhe keskittyy tällä hetkellä Immoseen yksittäishenkilönä, sanoihin ja teatterimaiseen oppositio/hallitus -näytelmään, vaikka pääkohdan pitäisi olla Immosen äärioikeistolaisissa esikuvissa, verkostoissa, sekä niitä tukevien liberaalien instituutioissa.

Olli Immonen on uusfasistisen Suomen Sisun puheenjohtaja. Hän on järjestänyt muistotapahtuman hitleristisen Suomen vastarintaliikkeen vierellä Eugen Schaumanin muistolle ja ollut ainakin jossain määrin mukana markkinoimassa viime itsenäisyyspäivän natsihenkistä 612-mielenosoitusta, jota järjestivät mm. Suomen vastarintaliike ja Timo Hännikäinen Sarastus-lehdestä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Natseille nauraminen ei aina auta

[Antti Rautiainen]

  • Myös Hitler esiintyi sananvapauden marttyyrinä.
    Myös Hitler esiintyi sananvapauden marttyyrinä.

Äärioikeisto ei ole koskaan päässyt valtaan yksin. Se ei ole koskaan saanut taakseen enemmistön tukea, vaan se on aina tarvinnut muiden poliittisten voimien tukea valtaa anastaessaan.

Syksyllä 1922 Italian kuningas Victor Emmanuel III päätti että fasistit ovat pienempi paha kuin sosialistit. Liberaali pääministeri Luigi Facta hyväksyi tämän ja erosi.

Saksassa natsien valtaanpääsyä edesauttoivatt tavalla tai toisella kaikki parlamentaariset poliitiset voimat. Eniten natseja auttoi Hindenburg ja muut konservatiivit, Italian kuninkaan tapaan he pitivät Hitleriä pienempänä pahana kuin sosiaalidemokraatteja ja kommunisteja. Konservatiivit uskoivat voivansa neutraloida Hitlerin jakamalla vallan äärioikeiston kanssa.

Hitlerin valtaannousun kynnyksellä Saksan liberaali Keskustapuolue pyrki kokoamaan enemmistöhallituksen natsien kanssa. Hitlerin hallitukseen kutsunut von Papen oli myös keskustapuolueesta, joskin erotettu siitä poliittisten juonittelujen seurauksena. Kommunistipuolue äänesti von Papenin aikaisemman hallituksen kumoon valtiopäivillä yhdessä natsien kanssa 30.8.1932. Parlamentin puolueista ainoastaan sosiaalidemokraatit eivät koskaan toimineet yhdessä natsien kanssa, mutta Hitlerin noustua valtaan he halvaantuivat täysin, eivätkä järjestäneet mitään vakavaa vastarintaa ennen kun oli liian myöhäistä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Kreikka: "Ainoa ratkaisu on sosiaalinen vallankumous ja aseistettu kansa"

Nikos Maziotis, 28. kesäkuuta 2015

Syrizan johtama hallitus on romahtamassa. Kreikan konkurssi ja ero euroalueesta, lainoittajien tahto, alkoi jo 2010 ja on tällä hetkellä lopun alkua Syrizan hallitukselle. Vuoden 2010 leikkausohjelman toimeenpano oli yksi vaihe kurinalaisen konkurssin prosessissa, jonka ylikansallinen talouseliitti oli valinnut takaamaan euron vakauden ja poistamaan taakaksi muuttuneen jäsenen. Pohjimmiltaan ylikansallinen eliitti on koko ajan pitänyt Kreikan konkurssia ehtona pelastautumiselleen. Siitä huolehdittiin ottamalla Kreikka EKP:n, Euroopan komission ja IMF:n valvontaan.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Näkymätön komitea: Fuck off Google

[Toimitus.co]

Neljäs luku Näkymättömän komitean tuoreesta kirjasta "Ystävillemme" (À nos amis).

Muita lukuja:


1. Ei ole olemassa “Facebook-vallankumouksia” vaan uusi hallinnan tiede: kybernetiikka

Seuraava geneologia ei ole yleisesti tietossa, vaikka sen kuuluisi olla. Twitter polveutuu suoraan TXTMob-nimisestä ohjelmasta. Yhdysvaltalaiset aktivistit kehittivät sen vuonna 2004 koordinoidakseen kännyköillä rebublikaanien puoluekokouksen vastaisia protesteja. Noin 5000 ihmistä jakoi sovelluksen avulla reaaliaikaista tietoa poliisin liikkeistä ja toimista. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistua Twitteriä käytettiin samanlaisiin tarkoituksiin muun muassa Moldovassa.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Sipilän "yhteiskuntasopimus" on perseestä

Keskustan mainostoimisto on keksinyt soseuttaa yhden poliittisen filosofian kuumimmista perunoista: yhteiskuntasopimuksen, jota on pyöritelty jo Rousseaun ajoista alkaen. Tämän tekstin tarkoitus on valottaa, mitä tämä muusi todella pitää sisällään ja miksi sitä ei missään nimessä pidä mennä maistamaan.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Hallituspuolueen poliitikot, natsit ja kansallismielisen vallankumouksen haikailu

[Varis-verkosto]

immonen-lahtinen-murros-hännik
Lahtinen, Murros, Hännikäinen ja Immonen suunnittelemassa valkoista vallankumousta

Perussuomalaisissa kuohuu jälleen. Puolueen kansanedustaja Olli Immonen ja espoolainen kunnanvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokasTeemu Lahtinen osallistuivat poliittisen murhan muistotilaisuuteen hitleristisen Suomen vastarintaliikkeen kanssa.

Tilaisuus oli Immosen johtaman uusfasistisen Suomen sisun ja Sarastus-lehden yhteistilaisuus poliittiseen murhaan syyllistyneen Eugen Schaumanin muistolle. Sisulaisten osalta tapahtuman suunnitteluun oli osallistunut Olli Immonen, Teemu Lahtinen, Kai Murros ja Sarastuslehden perustajiin kuuluva naisvihaaja Timo Hännikäinen. Osaltaan paikalla oli myös Suomen vastarintaliike, jonka propagandassa kulkevat sulavassa liitossa poliittiset murhat, holokaustin kieltäminen ja antisemitististen terroristijärjestöjen ihailu.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Rojava – vallankumous puun ja kuoren välissä

[toimitus]

Vallankumoukset tapahtuvat harvoin suotuisissa olosuhteissa. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen käynnistivät ensimmäinen maailmansota ja sotaponnistuksia seurannut taloudellinen hajaannus. Espanjan vuoden 1936 vallankumouksen käynnisti fasistien vallankaappaus armeijan piirissä, jota kansainvälinen fasistinen liike tuki ja aseisti. Vallankumous rauhan ja yltäkylläisyyden vallitessa voi hyvinkin olla kuolleena syntynyt ajatus.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Näkymätön komitea: Kapinat ovat vihdoinkin tulleet

Johdantoluku Näkymättömän komitean tuoreesta kirjasta "Ystävillemme" (À nos amis).

Muita lukuja:


Kapinat ovat vihdoinkin tulleet. Vuoden 2008 jälkeen sellaisella voimalla ja niin monessa maassa, että tämän maailman koko rakenne tuntuu murenevan pala palalta. Jos kymmenen vuotta sitten olisi ennustanut kansannousuja, olisi vastaukseksi saanut pelkkää huvittavaa tirskuntaa. Jos nykyään julistaa paluuta järjestykseen, tekee vain itsestään pellen. Meille sanottiin ettei ole mitään vakaampaa ja varmempaa kuin Ben Alin Tunisia, Erdoganin kiireinen Turkki, sosialidemokraattinen Ruotsi, baa'athistien Syyria, rauhaisuuttaan uinuva Quebec tai rantojen Brasilia, Bolsa Familia ja erikoispoliisit rauhanturvaajina. Olemme nähneet mitä seurasi. Vakaus on mennyttä. Myös politiikassa on opittu miettimään kahdesti ennen kolmen A:n myöntämistä.

Kansannousu voi puhjeta milloin tahansa, mistä syystä tahansa ja johtaa mihin tahansa. Valtaa pitävät poliitikot talsivat hornankattiloiden keskellä. Pelkäävät omaa varjoaan. ¡Que se vayan todos! oli iskulause. Nyt siitä on tullut yleinen totuus, aikakauden basso continuo, siellä täällä kaikuva jyrinä, joka kirveen lailla nousee silloin kun sitä vähiten odotetaan. Kaikista fiksuimmat poliitikot ovat tehneet siitä vaalilupauksen. Eivät voi muutakaan. Parantumaton inho, puhdas negatiivisuus ja ehdoton kieltäytyminen ovat ainoita selvästi havaittavia poliittisia voimia tällä hetkellä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Jos jotain uudistetaan

Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen politiikkaa seuraava somekuplani kuohui. Kuten joka vaalien jälkeen, ihmiset itkevät menolippua pois maasta, kauhistelevat leikkauspolitiikkaa ja puhkuvat miten (muiden) olisi pitänyt äänestää toisin.

Mikä tahansa hallituskokoonpano olisi kuitenkin tehnyt samat leikkauspäätökset. Ne voisivat jakautua pidemmälle aikavälille ja muutama puolue voisi mielenosoituksellisesti marssia ulos hallituksesta, mutta niin kauan kuin valtiota ajatellaan budjetin eikä ihmisten kautta, suunta tulee olemaan tämä. Törkeiden leikkausten tekeminen kerralla voi kuitenkin olla hyväkin herättäjä. Mitä pidemmällä aikavälillä kurjistustoimenpiteitä tehdään, sitä harvempi tajuaa ihmetellä. Kerralla kouraan lyöty leikkauspaketti sen sijaan loksauttaa leuat ja saa veren kiehumaan.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Vasemmistolta puuttuu byrokratian kritiikkii

[toimitus]

Vasemmisto on luovuttanut byrokratian kritiikin oikeistolle ilman taistelua. Vuoden 2015 historiallisen huono vaalitulos kertoo mielikuvituksen puutteesta.

Vuoden 1968 kapinan aikaan radikaalit Pariisissa maalasivat seinille iskulauseita vaatien mielikuvituksen vapauttamista: ”Kaikki valta mielikuvitukselle”. Taustalla oli pettymys kapitalistiseen todellisuuteen ja sen hampaattomiin haastajiin puoluevasemmistossa ja ammattiyhdistysliikkeessä. Totaalinen byrokratian kritiikki kuului ja kuuluu yhä edistykselliseen yhteiskunnalliseen liikehdintään. Byrokratia tukahduttaa kyvyn kuvitella vaihtoehtoja vallitsevalle järjestykselle ja pysäyttää muutoksen.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Ydinvoima ja kohtalo

[tyhjä joukko]

Keskustelu ydinvoimasta on ollut käynnissä Suomessa jotakuinkin 1950-luvulta saakka. Viime vuodet se on pyörinyt viivästyneen Olkiluoto 3 -laitoksen, Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaileman voimalan sekä eduskunnan 2010 myöntämien uusien ydinvoimalalupien ympärillä. Puheenvuorot ovat karkeasti ottaen koskeneet joko ydinenergian turvallisuutta (onnettomuusriskejä, päästöjä, sivu- ja seurannaisvaikutuksia sekä uraanintuotannon ympäristöhaittoja) tai energiamuodon kannattavuutta (hintaa, hyötysuhdetta ja taloudellisuutta) suhteessa muihin energia muotoihin.

Ydinvoima on kuitenkin paljon pelkkää talous- tai ympäristöajattelua suurempi kysymys. Tärkeä ydinvoimaa koskeva näkökulma, jonka harvoin kuulee, on kyseisen energiamuodon poikkeuksellinen kyky kytkeä erilaisten maantieteellisen alueiden elämänkohtalot itseensä – aina ydinreaktorin suunnittelemisesta alkaen sadoiksi ellei
tuhansiksi sukupolviksi eteenpäin. Syynä kohtalokkuuteen on tietysti ydinpolttoaineen radioaktiivisuus, jota ajatellessa joudumme väistämättä pohtimaan vaikeasti käsitettävän pitkiä ajanjaksoja sekä aineen erikoista ominaisuutta säteillä ja vaikuttaa näin kaikkeen eloperäiseen.

Seuraavassa pohdin minkälaisia ehtoja energiantuotanto radioaktiivisilla aineilla asettaa talousjärjestelmälle, poliittiselle- ja työkulttuurille sekä yhteiskuntajärjestykselle ylipäätään. Ydinturvallisuus tarkoittaa käytännössä yhteiskuntakehityksen pysäyttämistä jotakuinkin sellaiseksi kuin mitä se on nyt, ellei jopa luopumaan niistä vapauksista joita modernien demokratioiden aikana on saavutettu.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Mikä on valtio?

Valtio on aina ollut keskeinen osa kapitalismia. Valtioiden kehitys kulki käsi kädessä uuden ajan Euroopassa, jossa porvariston nousu ja keskusvallan luominen merkitsivät siirtymää pois vanhasta feodaaliyhteiskunnasta. Sittemmin moderni eurooppalainen valtiomuoto on laajentunut kaikkialle maailmaan ja siitä on tullut pääasiallinen yhteiskuntien järjestäytymistapa.

Valtio perustuu ihmisten hallinnalle ja kontrolloinnille. Sen tarkoituksena on muokata väestöstä työvoimaa kapitalistisen tuotannon tarpeisiin. Tässä keskeisenä työkaluna on yksityisomistus, jonka valtio turvaa lainsäädännön ja rakenteellisen väkivallan avulla. Ihmiset, jotka eivät pysty elättämään itseään omilla omistuksillaan, joutuvat kokoamaan toimeen tulonsa mistä saavat. He ovat työväenluokkaa, jonka sisälle valtio on synnyttänyt jakolinjoja esimerkiksi etnisyyden, sukupuolen ja seksuaalisuuden perusteella.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Näkymätön komitea: Kadotkaamme

Viides luku Näkymättömän komitean tuoreesta kirjasta "Ystävillemme" (À nos amis).

Muita lukuja:


1. Omituinen tappio

Jos koki tai näki Ateenan joulukuun 2008, tietää mitä tarkoittaa "kansannousu" läntisessä metropolissa. Pankit olivat palasina, poliisiasemat piiritettyinä, kaupunki hyökkääjien käsissä. Luksuskauppojen ikkunoita ei enää korjattu, koska se olisi pitänyt tehdä joka aamu uudestaan. Mikään normaaliuden poliisivallasta muistuttanut ei säilynyt tältä liekkien ja kivien aallolta, jonka kantajat olivat kaikkialla ja jonka edustajia ei ollut missään. Jopa Syntagma-aukion joulukuusi poltettiin. Jossain vaiheessa järjestysjoukot vetäytyivät kyynelkaasun loppuessa. On mahdotonta sanoa kuka sen jälkeen otti kadut haltuun. Puhuttiin "600 euron sukupolvesta", "lukiolaisista", "anarkisteista", albanialaisten maahanmuuttajien "roskasakista" tai mitä nyt ikinä keksivätkään sanoa. Kuten tavallista, lehdistö syytti "huppupäitä". Jos totta puhutaan, niin anarkistit jäivät tämän kasvottoman raivonpurkauksen varjoon. Ilman mitään seremonioita heiltä vietiin yksinoikeus naamioituneeseen hurjuuteen, innostaviin seinäkirjoituksiin ja jopa polttopulloihin. Yleinen kansannousu, jota he eivät enää raaskineet kuvitella, oli juuri siinä, mutta se ei muistuttanut sitä mitä heillä oli ollut mielessään. Oli syntynyt aiemmin tuntematon ryhmähenki, joka ei laantuisi ennen kuin tuhkana olisi kaikki mikä tuhkaksi ansaitsee tulla. Aika oli tulessa. Nykyisyys särjettiin maksuna kaikesta siitä tulevaisuudesta, joka meiltä oli varastettu.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Miksi emme siedä poliisia

[vappurieha]

Tämä kirjoitus on pohdinta poliisin (väki)valta-asemasta, ja siihen suhtautumisesta – teksti ei kosketa pelkästään viime tai tätä vappua Suomessa, vaan tilannetta ylipäätään, kaikkialla. Kunkin olisi hyvä pohtia omaa suhtautumistaan poliisiin, ja on hyvä tehdä selväksi, ettei jokainen niele sen auktoriteettiasemaa. Vappuna kaikkien tulisi voida marssia riveissämme ilman pelkoa poliisin läsnäolosta tai vapaudenriistoista, toimikaamme sen mukaan. Huolehditaan toisistamme, eikä anneta poliisin pilata juhliamme. -Vire Lampinen, kirjoittaja

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Työväen yhtenäisyydestä

[vappurieha]

Jos jostain tietää vapun lähenevän, niin siitä että eri työväen järjestöt alkavat lähestyä toisiaan ja näyttävät unohtavan päivänpoliittiset kiistansa. Vappu on päivä, jolloin koko työväenliikkeen kirjo jalkautuu kaduille ja juhlapuheissa vakuutellaan että olemme kaikki yhtä perhettä, vaikka vapun jälkeen olemme taas nokat vastakkain. Mitä työväen yhtenäisyys sitten voisi käytännössä tarkoittaa?

Yhtenäisyys olisi tietysti helppoa, jos tavoitteista, ideologiasta tai strategioista olisi yksimielisyys, mutta sellaista tilannetta ei ole työväenliikkeen historiassa ollut, lukuunottamatta paikallisia tai lyhytaikaisia poikkeuksia. Suomessa työväenliike jakautui järjestöittäin lopullisesti viimeistään vuoden 1918 epäonnistuneen vallankumousyrityksen jälkeen. Sen seurauksena osa ammatillisesta liikkeestä ja SDP jäivät sosiaalidemokraateille, joiden tärkeimmäksi ideologiseksi tehtäväksi jäi radikaalin työväenliikkeen demonisointi.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Kapis-klassikoita: Mitä demokratia on

Kapinatyöläinen 40b (2007)

Mika Sakki

Sumerilainen kuvaus luokkayhteiskunnasta 2700 eaa. Ylhäällä kuningas ja hovi, alhaalla työväestö.


Kouluhistoriasta saa helposti sellaisen käsityksen, että ennen edustuksellisen ”demokratian” muotoutumista kaikkialla maailmassa vallitsi yksinvaltius ja tyrannia. Tätä ennen ”demokratiaa” ei esiintynyt missään muualla kuin vähän aikaa eräissä kreikkalaisissa kaupunkivaltioissa antiikin aikana. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Ihmiskunnan vanhin yhteiskuntamuoto ovat pienet tasa-arvoiset metsästäjä-keräilijäyhteisöt. Koko maailmassa on muinoin vallinnut eräänlainen primitiivinen anarkia ja demokratia.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Pohdinnat (Atom)'

Vapaa yliopisto on avoin kaikille!

Yliopistoa sopeutetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla kapitalismin logiikkaan. Tämä tarkoittaa tutkimuksen voimakasta tuotteistamista ja sen sitomista suoraan yritysten voitontavoittelun tarpeisiin. Uusliberaalit toiminta- ja ajattelumallit läpäisevät kuitenkin yliopistoa vielä syvemmin. Tutkijoiden ja opiskelijoiden odotetaan muuttuvan yrittäjäksi ja myyvän itseään ja tutkimustaan. Samanaikaisesti niin työntekijöisen kuin opiskelijoiden täytyy herkeämättä tehostaa toimintaansa. Ajattelu, oppiminen, kirjoittaminen, tutkiminen ja jopa yhteiskunnallinen toimiminen muutetaan akateemisiksi pelimerkeiksi, joilla ostetaan työpaikka ja sosiaalinen asema tulevaisuudessa.

Ensimmäinen | Edellinen | 1 2 3 4 | Seuraava | Viimeinen

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Ne, jotka ryhtyvät väkivaltaan päällimmäisenä tarkoituksenaan propagoida väkivaltaista toimintaa sinänsä, väkivallan ekspertit, eivät koskaan välty leninismiltä, koska he korvaavat proletariaatin (johon he itsekin kuuluvat) väkivallan omalla toiminnallaan; on yhdentekevää, ovatko he järjestäytyneet hierarkiattomasti vai hierarkkisesti. Lopuksi radikaalien (enemmän tai vähemmän virallisten) ryhmien on väistämättä kohdattava kysymys väkivallan sisällöstä: jos tarkoitus on loukata poliisin arvovaltaa, niin riittää että yhteiskunnallisen väkivallan etujoukot aseistautuvat ja kohtaavat poliisin; jos kuitenkin vallankumous tarkoittaa uusien suhteiden luomista vanhat tuhoamalla, niin ainoastaan sosiaalisen kamppailun jatkaminen, sikäli kun se on historiallisesti mahdollista, voi luoda pääoman kukistamiselle otolliset olosuhteet. Väkivaltaiset yhteenotot poliisin kanssa eivät sinänsä ole vallankumouksellisia, kuten ei mikään muukaan toiminta. Jos barrikadien yhteisö pysyttelee sen takana eikä levittäydy ajassa ja paikassa, jos valtaus sulkeutuu rakennukseensa, niin se ei voi olla vallankumouksellinen, riippumatta siitä miten militantti ja radikaali se on. Vallankumous on luokka joka pääoman vastaisessa konfliktissa lakkauttaa itsensä luokkana.
Blaumachen
Yritys paikallistaa kamppailumme voima ja rajat  (2009)

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015