"It's easy. You can do it by yourself, or with a bunch of trusted comrades. You don't need to have great means or technical competence. The capital is vulnerable, if you are determined to act."
Alfredo M. Bonanno
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 29.08.2015 @ 15:36
Lähetä artikkeli sähköpostina Tulostettava versio Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Joukkovoimaa kaduilla ja hallitus pulassa, media kansanliikkeen hajottajana

Matti Hirvonen

Hallitus aloitti näyttävästi. Se söi kaikki ennen vaaleja annetut lupaukset ennätysajassa ja ilmoitti kärkihankkeekseen "yhteiskuntasopimuksen", eli työväestön ja köyhien kyykyttämisen "sopimisen" nimissä. Vaatimusta sopimuksen synnystä tehostettiin uhkailemalla kaikista köyhimpiin kohdistuvilla jättileikkauksilla, jos sopimukseen ei suostuta.

Ei mennyt ihan putkeen, "yhteiskuntasopimus" kaatui, hallitus ilmoitti lykkäävänsä uhkaamiaan leikkauksia ja tuntuu olevan täysin rampa ankka, joka ei tiedä yhtään mitä nyt pitää tehdä.

 

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Kamppailujen kuuma elokuu

[Toimitus]

scissors

Sotahuuto on heitetty ilmoille. Joukkovoima-verkoston koolle kutsuma Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan –suurmielenosoitus on kerännyt Facebookissa jo lähes 10 000 osallistujaa. Mielenosoituksen kutsussa vaaditaan leikkausten perumista, riittävää toimeentuloa ja ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamista. Mediakohina tapahtuman tiimoilta on jo alkanut, ja mukaan on liittynyt aktivistien, taiteilijoiden ja kansalaisjärjestöjen lisäksi mm. ammattiliitto-osastoja, eläin- ja ihmisoikeusjärjestöjä, kehitysyhteistyöjärjestö Kepa, YK:n lastenjärjestö Unicef, Naisasialiitto Unioni ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Viisi syytä kaataa hallitus!

Topias Virtanen

Nykyinen hallitus koittaa maalata leikkauksista ja kaatuneesta yhteiskuntasopimuksesta kuvaa yhteisenä pakkona. Nationalistisella retoriikalla uskotellaan, että samassa veneessä tässä kaikki ollaan ja kohta upotaan, jos ei kansallinen (lue yritysten) ”kilpailukyky” nouse. Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää ja jo vilkaisemalla hallitusohjelmaa selviää, että perusporvarit ajavat nimensä mukaista konservatiivista ja luokkapohjaista politiikkaa, jossa ei ole kuin yksi voittaja, rikkaat.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Leikkaukset ovat tulonsiirto köyhiltä rikkaille

[A-ryhmä]A-ryhmä osallistuu 22.8. suurmielenosoitukseen leikkauspolitiikkaa vastaan. Kokoontuminen klo 14:00 Kaisaniemen puistossa, marssi lähtee klo 15:00. A-ryhmä osallistuu mielenosoitukseen ensimmäiseen blokkiin koulutusleikkauksia vastaan.

Hallitus kaavailee massiivisia leikkauksia erilaisiin palveluihin ja yhteiskunnan tukiin. Tarkoitus on leikata mm. päivähoidosta, koulutuksesta, eläkeläisten asumistuesta, kehitysavusta ja lääkekorvauksista. Harhaanjohtavasti nimetty ”yhteiskuntasopimus» ajaa mm. työajan pidennystä. Sata tuntia työajan pidennystä on Suomessa 115 000 henkilötyövuotta. Jos uutta työtä ei synny, tämä määrä ihmisiä tulee laittaa kortistoon, jotta viiden prosentin tuottavuuden kasvu saavutettaisiin. Hyvätuloisille nämä «talkoot» ovat vapaaehtoiset.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Kirja ystäviltämme

[Toimitus.co]

Näkymätön komitea nimellä kirjoittavan anonyymin kollektiivin uusi kirja Ystävillemme (ransk. À nos amis) julkaistiin syksyllä 2014 samanaikaisesti kahdeksalla kielellä neljällä eri mantereella. Teos jatkaa saman ryhmän vuonna 2007 julkaiseman Tulevan kapinan (ransk. L’insurrection Qui Vient) käymää keskustelua kapitalismin vastaisen liikkeen strategiasta.

Tuleva kapina herätti laajaa keskustelua sekä innosti ihmisiä toimimaan ympäri maailmaa. Teos sekoitti onnistuneesti eri maissa kehitettyjä kapinallisia suoran toiminnan käytäntöjä sekä popularisoitua ranskalaista ja italialaista antikapitalistista yhteiskuntateoriaa. Ranskassa välittömän taustan teokselle muodosti Pariisin vuoden 2005 lähiömellakat. Tuleva kapina keikkui Amazonin bestseller-listoilla ja teos käännettiin nopeasti useille eri kielille, muun muassa ruotsiksi ja suomeksi. Suomessa opiskelija-aktivistit pitivät kirjasta lukupiirejä ja anarkistit levittivät kirjan suomennosta netissä ja itse painettuna omakustanteena. Päivitetyn suomennoksen Tulevasta kapinasta voi itse tulostaa tai ladata koneelle täältä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Muutama ajatus suomalaisuudesta ja maltillisuudesta sekä niihin liittyvistä riskeistä

[Toimitus.co]

Kuuntelin viime tiistaina mielenosoituksessa kahden tunnin ajan, kun eri puolueiden poliitikot kävivät puhumassa ympäripyöreitä monikulttuurisuudesta. Tapahtuman piti olla antirasistinen, mutta siellä puhui Hommaforumin perustaja ja perussuomalaisten halla-aholaisen siiven keskeinen aktiivi Matias Turkkila. Tämän lisäksi ihan valtavirtaisten liberaalipoliitikkojen puheista huokui niin synkeää rasistista ja nationalistista skeidaa, että meinasin suorittaa autoeutanasian astalollani.

Useat puhujat mainitsivat, kuinka maahanmuuttajat ovat suomalaisia tai kuinka he voivat tulla suomalaisiksi. Jotkut jopa painostivat, että suomalaiseksi muuttuminen on ainoa tapa oikeuttaa oma olemassaolo täällä pohjolan #onlottovoittosyntyä Suomessa.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Humala, ajatuskatkos & sattuma - Perussuomalaisten ja SVL:n yhteinen taival

[Suvi Auvinen]

20-vuotias Perussuomalaiset juhlii tänä viikonloppuna puolueensa taivalta suomalaisen politiikan kentällä erikoisissa tunnelmissa. Puolue perui perinteisen toritapahtumansa antirasistien mielenosoitusta peläten, syytti mediaa ja lateli hurjia sanoja puhuja toisensa perään.

Merkkipäivien kohdalla on usein tapana kerrata tahojen historiaa. Tutkija Jussi Jalonen kirjoitti jo ansiokkaan yhteenvedon Timo Soinista ja äärioikeistosta. Detaljit kuitenkin ovat aina paikallaan, joten viime päivien tapahtumien valossa käydäänpä vielä kerran perusteellisesti läpi Perussuomalaisten ja uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen ”sattumaan” perustuneet yhteydet.

Seuraavassa selvityksessä kaikki henkilöiden poliittiset asemat ovat paraan tietonu mukaan tapahtumahetkien asemia, jos ei toisin mainittu.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Sivullisuuden aika on ohi

[Suvi Auvinen]

Jyväskylän rasisminvastaisessa Unelmasta totta-mielenosoituksessa 5.8.2015 luettu tervehdykseni:

Hyvät Jyväskylän mielenosoittajat, ystävät ja toverit

Suomessa on viimeisten viikkojen aikana herännyt voimakas vastarinta kaduilla ja kabineteissa ilmenevää rasismia ja vihaa vastaan. Ensin saimme järkyttyä kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuutta pelkäävästä ja vihamielisyyteen yllyttävästä tekstistä. Pian tämän jälkeen Jyväskylässä uusnatsit pahoinpitelivät kolme henkilöä keskellä kirkasta päivää.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Antirasismia tarvitaan Jyväskylässä nyt!

[Ilon Militantti]

Olli Immosen lausuntojen laukaisema tuohtumus kokosi viime viikolla kymmeniä tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään rasismia vastaan. Reaktion taustalla epäilemättä vaikuttaa viime vuosina tapahtunut jyrkkien oikeistolaisten arvojen nousu, joihin rasistisen puheen normalisoinnin ohella kuuluu yhtä lailla eriarvoisuuden luominen myös taloudellisin ja sosiaalisin kriteerein.

On oleellista, että rasismin vastaiset mielipiteet saavat näkyviä ja kuuluvia muotoja, ja että ihmiset kokoontuvat ja saavat voimauttavan kokemuksen toisistaan. Viime päivien energia on kirvoittanut valtavan määrä laadukkaita antirasistisia kannanottoja, ja yhtä lailla monet tavallisesti vaille huomiota jäävät arkipäivän rasismin kokemukset ovat päässeet päivävaloon; niistä puhutaan ja kokemuksia ja tuntemuksia jaetaan. Toivon että rasismin vastustaminen laajenee myös koskemaan niitä rakenteellisia ja institutionaalisia pohjarakenteita ja globaaleja ilmiöitä, jotka vaikuttavat rasismin taustalla ja aiheuttavat jatkuvasti perusteetonta inhimillistä kärsismystä.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Uusnatsit mellakoivat Jyväskylässä, koska heidät on heitetty ulos Helsingistä

[Toimittaja testaa]

Viimeistään nyt pitäisi olla kaikille selvää, että suomalaisen äärioikeiston nousu ei ole harmitonta ”natsipelleilyä” vaan järjestäytynyttä väkivaltaa, joka voi kohdistua keneen tahansa.

Pitäisi olla selvää myös, että Suomen vastarintaliikkeen uusnatsit ovat kansainvälisesti verkostoituneita ja heillä on yhteyksiä perussuomalaisiin.

Lisäksi kaikkien tulisi ymmärtää, ettei liikettä pysäytetä pelkillä vankilatuomioilla. Tarvitaan ruohonjuuritason toimintaa äärioikeistoa vastaan.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Rasistin pahin vihollinen on rasismi itse

[Ilon militantti]

Rasismin kohteiden kohdalla henkilökohtaisia kokemuksia sorrosta ja syrjinnästä riittää. Kertomuksissa poikkeuksetta korostuu asetelma, jossa rasistiselle loukkaukselle ei löydy mitään muuta selitystä kuin kohteen ulkonäkö tai etninen tausta. Tarkoitan tällä myös verbaalisia tai kirjoitettuja loukkauksia, jossa pahantahtoisuus tai syrjintä kohdistetaan kokonaisiin väestöryhmiin tai tietyn sosiaalisen statuksen omaaviin ihmisiin kuten vaikka maahanmuuttajiin. Oman oikeustajuni mukaan tällaiset vääryyden kokemukset antavat ihmiselle loukkaamattoman oikeutuksen syyttää syrjijää sekä toimia ja puuttua asiaan. Syyllisen ja syrjityn roolit siis selviävät todellisten käytännön kokemusten kautta.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Turkki käyttää Natoa Islamilaisen valtion pelastamiseksi

[Antti Rautiainen]

Turkki on vedonnut Naton jäsenmaihin turvallisuuskonsultaation aloittamiseksi puolustusliiton neljännen artiklan nojalla. Syynä on tilanne Pohjois-Syyriassa, joka vaarantaa Turkin turvallisuusintressit.

Turkin turvallisuusintressit ovat vaarantuneet, koska kurdien itsehallintoalueen itsepuolustusjoukot ovat hyötyneet Yhdysvaltain johtaman koalition ilmaiskuista, ja taistelleet «liian hyvin» islamilaista valtiota vastaan. Viime päivinä kurdien YPG-joukot ovat löylyttäneet Islamilaisen valtion joukkoja strategisesti tärkeässä Hasakahin kaupungissa . Mikäli ISIS lyödään Hasakahissa, Islamilainen valtio menettää koko Koillis-Syyrian.

Turkki pitää YPG-joukkoja suurempana uhkana kuin Islamilaista valtiota, koska ne ovat sidoksissa Turkin kurdien PKK-puolueeseen. Turkki uskoo, että kurdien itsehallinnolliset alueet Syyriassa ja Irakissa kasvattavat myös Turkin kurdien itsehallinnollisia pyrkimyksiä. Niinpä Turkki pommittaa YPG-joukkoja, eikä sitä haittaa vaikka samalla osuisi myös länsiliittoutuneiden tukemiin FSA-joukkoihin.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Rasismia ja fasismia ei kukisteta kansalaistorilla

[Ilon militantti]

Agressiivinen poliittinen retoriikka toimii näin:

1) Immonen kirjoittaa tapansa mukaisen uusfasistisen manifestin verkkoon ja usuttaa sosiaalisessa mediassa kannattajiaan jakelemaan niskalaukauksia. Tästä seuraa paljon huomiota ja kohinaa sekä kaikkiaan kolmattakymmentä tuhatta ihmistä osoittamassa mieltä. 

2) Matias Turkkila pääsee tämän johdosta valehtelemaan ja puolustelemaan rasistiryhmänsä tekosia kaikissa medioissa väittämällä ettei pidä rasismista ja on peloissaan. Näistä ensimmäinen voi olla totta, mutta ei muuta sitä faktaa, että Turkkila on aktiivinen rasisti ja uusfasisti – ja ajamastaan asiastaan täysin tietoinen. Seurauksena jonkin verran keskustelua ja jopa jokunen kriittinen huomio.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

The hills are alive with the sound of nazis

[Suvi Auvinen]

Helsinkiläinen hevibaari PRKL Club on ollut viime päivät epämiellyttävän huomion keskipisteessä. Baarin nettisivuilla oli vähäsanainen tieto tämän viikon lauantaille suunnitellusta keikasta, mutta antifasistinen Varisverkosto selvitti keikan taustoja enemmän.

Lauantain keikan suomalaisia ja ulkomaisia bändejä ei yhdistänyt musiikkityyli vaan aatemaailma – kansallissosialismi. Yksi yhtyeistä edustaa NSBM-genreä. NSBM-lyhenne tulee sanoista national socialist (kansallissosialistinen) black metal, ja on nimensä mukaisesti kansallissosialistien eli natsien oma alalaji black metallista. Keikkaa oli netissä mainostettu Saksalaisella “Herrenblut, NSBM Kulturkampf” (suom. Herran veri, NSBM kulttuuritaistelu)-nettisivulla. Varisverkosto arveli mainonnan niukkuuden ja foorumin valikoituneen sillä perusteella, ettei PRKL Club halua huomiota keikalleen. NSBM-yhtye on keikoillaan käyttänyt hakaristilippuja eikä sen tai muiden illan kaavailtujen esiintyjien poliittisissa suuntauksisaa ole mitään epäselvää.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Liiketunnistin: Me emme pyydä, me emme vaadi

[Suvi Auvinen]

Liiketunnistin-juttusarjassa kirjoittaja tarkastelee ajankohtaisia poliittisia liikkeitä. Osin sisältä, osin ulkoa. Jotain lainattua, jotain varastettua, jotain mustaa.

Aina kun mielenosoitus radikalisoituu, on sitä kohtaan tuleva ensimmäinen kritiikki yksioikoinen: Mielenosoituksen sanoma jää riehumisen jalkoihin. Kulttuurissamme on vallalla myytti, jonka mukaan mielenosoitusten viestiä kuunnellaan ja se välittyy aina, kun mielenosoitus käyttäytyy siivosti.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Helsingissä kulkee kesäisin useita mielenosoituksia viikossa, joista kukaan ei kuule. Syynä tähän ei ole se, etteivät mielenosoittajat osaa käyttäytyä, vaan siitä ettei ketään kiinnosta. Mielenosoitusten teemat ovat joko niin erikoistuneita etteivät ihmiset koe niiden koskettavan itseään tai niin laajoja, ettei niistä saa otetta.

Ensimmäinen kysymys mielenosoitusten kanssa olisikin hyvä olla, mitä mielenosoitus vaatii ja miten vaatimus on muotoiltu.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

18 vuotta rahaliittoa vastaan

[Antti Rautiainen]

Kreikalle sanellut ehdot ovat aivan poikkeuksellinen puuttuminen kansalliseen itsemääräämisoikeuteen. Jännittävää, joskaan ei yllättävää, että tätä ajavat myös Perussuomalaiset, joiden retoriikkaan kuuluu kansallisvaltioiden itsenäisyyden vaaliminen. Suomen itsenäisyyttä tuskin edistää toisten pienten ja keskisuurten maiden itsenäisyyteen puuttuminen, mutta Perussuomalaisille lyhyen tähtäimen edut menevät aina pitkän tähtäimen etujen edelle.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Populismin umpikuja, osa 2

[Antti Rautiainen]

Haukuin huhtikuussa vasemmistopopulismia, ja tein samalla kaksi ennustusta. Näistä ensimmäinen, eli ennustus Vasemmistoliiton vaalivoitosta meni pieleen. Puolustuksekseni voin sanoa, että jotkut lukemani gallupit ennakoivat Vasemmistoliitolle lisäpaikkoja. Ennustukseni siitä minkä ristiriitaisista lupauksistaan Syriza aikoo pitää meni kuitenkin oikein: Syriza aikoo mielumin pysyä eurossa kun luopua Troikan vaatimasta rakennesopeuttamisesta. Yli puolet puolueen kansanedustajista on edelleen pääministeri Alexis Tsiprasin takana.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Kirja-arvostelu: Kunnia

[Antti Rautiainen]

Timo Hännikäisen juhannusyön humalaiset somesekoilut päätyivät valtakunnanjulisuuteen , ja tätä myötä Savukeidas Kustannus ilmoitti jättävänsä Hännikäisen kirjat jatkossa julkaisematta .

On harmillista, että Hännikäinen sai julkisen tuomion humalaisesta sekoilusta, eikä selvinpäin ajamastaan tietoisesta politiikasta johon kuuluu yhteistyö natsistisen Suomen Vastarintaliikkeen kanssa. Hännikäinen voi olla patologinen naisvihaaja, mutta monen sisältä pulpahtaa pinnalle törkyä jos tarjotut päihteet ovat riittävän kovia. Siksi humalaiset somesekoilut eivät ole kovin mielenkiintoisia.

Viikon tapahtumat ovat välitilinpäätös keskustelulle, jota käytiin helmikuussa Savukeitaan kustannuspolitiikasta ja sananvapaudesta yleensä. Sosiaalisessa mediassa, kuten tavallista, kaikki katsoivat voittaneensa keskustelun. Mitä tulee «vakaviin tiedotusvälineisiin», niissä helmikuun erä päättyi Hännikäisen voittoon.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Avoin kirje vasemmistolle

Syriza meni ja veti miljoonia ihmisiä mukanaan suohon (ei siitä sen enempää). Nyt mediat vettyvät vasemmiston katkerasta itkusta, jossa julistetaan Syrizan loputtoman vilpitöntä hyväntahtoisuutta ja nöyryytetty puolue nähdään vääryydellä tuomittuna marttyyrina, joka ei itse koskaan tehnyt mitään väärää.

Vika ei tietenkään voi olla vasemmistossa itsessään (vaikka Tsiprasin mielestähän uusi memorandum näyttää olevan ihan ok) vaan syyttävät sormet törröttävät ulospäin kuin siilin piikit. Tosiasiassa vain rasisti voi syyttää Saksaa siitä, että vasemmisto tekee huonoa politiikkaa; ja vain mieletön voi väittää että syy on Troikassa tai globaalissa valtapolitiikassa, jos vasemmistolla itsellä ei ole minkäänlaista hahmotuskykyä niistä ilmiöistä joiden kanssa he tietentahtoen pelaavat.

Minkälaisessa koomassa korkeasti koulutetut ja usein muuten fiksun oloiset vasemmistoälyköt oikein elävät kuvitellessaan markkinoiden ja rahan logiikan yllättäen muuttuvan jos ne vain maalataan vaaleanpunaisiksi. Empiirisen näytön määrästä tai laadusta se ei ainakaan voi olla kiinni. Hei kamut, ettekö ole tosiaan panneet merkille, että (sosiaali)kapitalismi johtaa tässä kylmän sodan jälkeisessä maailmassa vääjäämättä kapitalismiin – kun se johti sitä ennenkin. Ei tämän pitäisi olla mikään havahtumisen ja heurekahuudon paikka. Talouden paradigma on perusteellisesti yksineuvoinen eikä se siitä miksikään muutu – ja sillä selvä.

Hyvät vasemmistolaiset, jos haluatte tästä elämästä jotain muuta kuin isojen pelureiden sanelemaa tragediaa, teillä täytyy olla sen verran rohkeutta, että uskallatte lähteä kyseenalaistamaan rahataloutta sosiaalisen organisaation muotona ja autoritaarista valtaa tämän toteuttajana. Hävettää edes sanoa tällaista aikaihmisille.

"Tällainen pohdinta on kriisin kannalta epäoleellista", sanoo vasemmisto, mutta herranen aika, niin sen täytyy ollakin. Kriisistä kun päästää eroon vain ajattelemalla sen ulkopuolella. Sitähän koko sana kriisi pohjimmiltaan tarkoittaa: vaihtoehdottomuutta. Menkää ulos ja katsokaa missä se kriisi oikein näkyy. Tänä vuonna kriisissä ovat pölyttäjät kun on satanut niin paljon. Tästäkin huolimatta luonto senkun porskuttaa ja maaperä tuottaa ja pitää kätköissään kaikenlaista. Ei kriisi siis ole taloudellinen vaan sosiaalinen ja koskee ihmisten pääsyä näihin edellämainittuihin raaka-aineisiin ja niiden jalosteisiin. Jos kriisi kerran on sosiaalinen voidaan se tarkemmin osoittaa olevan sosiaalisen organisaation pääasiallisissa rakenteissa – taloudessa, hallinnan järjestelmissä ja valtaa konservoivissa arvoissa. Näitä puolestaan voi sosiaalisesti muuttaa (jos siis ei uskota mihinkään naturalistiseen yhteiskuntateoriaan joka väittää modernin partiarkaalisen kapitalismin olevan ainoa lajityypillinen ihmisluonto). Ja eikun muuttamaan.

Jos taas ei ole halua ajatella vaihtoehtoja nykyiselle talousjärjestelmälle, on minusta vain säälittävää katkeroitua siitä että talousjärjestelmä jälleen kerran johtaa loogisesti johdonmukaisiin tapahtumiin, kuten Kreikassa nyt kävi.

Tulostettava versio Lähetä artikkeli sähköpostina Tilaa aihe 'Takku - Artikkelit - Mielipide (Atom)'

Ajatuksia demojen ja marssien avoimuudesta

Kysymystä avoimuudesta ja esteettömyydestä voi lähestyä lukemattomista eri näkökulmista. Tämä teksti rajoittuu käsittelemään asiaa Helsingin anarkistisen mielenosoituskulttuurin kautta.

Avoimet marssit eivät missään tapauksessa ole tärkein osa anarkistista toimintaa. Ne ovat kuitenkin saavuttaneet aseman näkyvänä toiminnan muotona, jolloin ne määrittelevät vahvasti sitä, millaisena anarkistinen toiminta näyttäytyy ihmisille. Anarkististen katutapahtumien suunta tuntuu liukuneen viime aikoina konfrontatiivisemmaksi, mikä ei ole sinänsä huono asia. Suuri ongelma sen sijaan on, jos konfrontaatio muuttuu ihanteeksi, johon pyritään aina kun se on mahdollista. Konfrontatiiviseen tapahtumaan osallistumisen kynnys voi olla monille korkea erilaisista henkisistä, fyysisistä tai elämäntilanteeseen liittyvistä syistä.
 

Ensimmäinen | Edellinen | 1 2 3 4 | Seuraava | Viimeinen

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Western capitalism in its totality is a truly exotic cultural scheme, as bizarre as any other, marked by the subsumption of material rationality in a vast order of symbolic relationships. We are too much misled by the apparent pragmatism of production and commerce. The whole cultural organization of our economy remains invisible, mystified as the pecuniary rationality by which its arbitrary values are realized. All the idiocies of modern life from Walkmans and Reeboks to mink coats and seven-million-dollar-a-year baseball players, and on to McDonald's and Madonnas and other weapons of mass destruction – this whole curious cultural scheme nonetheless appears to economists as the transparent effects of a universal practical wisdom. Yet even the producers who are perpetrating such tastes in the abstract interest of gain must be informed by the order of cultural values – that is, by what sells. Theirs is a classic fetishism of the commodity: the meaningful values are comprehended as pecuniary values. In the event, the invisible hand of the market economy functions like a perverse form of Hegel's cunning of reason; it is rather a cunning of culture which, by harnessing an absolute sense of rationality to a relative logic of signs, ushers in a (truly) golden age of symbolic freedom.
Marshall Sahlins
Goodbye to Tristes Tropes: Ethnography in the Context of Modern World History  (1993)

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015