"Tunnen että hakkaamme päitämme metallikaltereita vasten. Monet päät tulevat murskautumaan, mutta jonain päivänä murskautuu myös kalterit."
Nikos Kazantzakis
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 05.02.2016 @ 23:55
 Forum Index >  Yleiset >  Uutiset New Topic Post Reply
 Työ, työttömyys ja työtaistelut
Ensimmäinen | Edellinen | 1 2 3 4 | Seuraava | Viimeinen    |  Tulosta
Admin
  12.09.2009 @ 15:23

Itsemurhat järkyttävät France Télécomia
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/09/ ... 98186.html

Telekommunikaatioyritys France Télécomia syytetään palkollistensa ajamisesta itsemurhiin. Ranskan työministeri aikoo tavata yhtiön johdon keskustellakseen toimista itsemurha-aallon pysäyttämiseksi. Eilen yhtiön pariisilaiskonttorin työntekijä kuoli heittäydyttyään työpaikan ikkunasta. Keskiviikkona palaverissa itseään puukottanutta hoidetaan sairaalassa.

Teot nostavat itsemurhat jo 22:een viime vuoden alusta laskien. Itsemurhayrityksiä on ammattiliittojen mukaan ollut 13.

Liittojen mukaan itsemurhiin ajava yhtiö puskee työntekijänsä äärimmäisyyksiin, ja kaikkein kuluttavimpana pidetään tehtävien alinomaista muuttamista. Liitot peräävät vastuunottoa suurimmalta osakkeenomistajalta Ranskan valtiolta.

France Télécomilla on 100 000 työntekijää. Yhtiöstä tuli yksityinen 1990-luvulla, ja virkamiesasemassa olevia palkollisia on viime aikoina siirretty muun muassa insinööritehtävistä asiakastukeen.

Aiemmin myös Renault joutui vastaavanlaisten syytösten kohteeksi, kun kolme suunnitteluyksikön työntekijää päätyi itsemurhaan 2007.

Profile Email Website  
  Quote
Admin
  16.10.2009 @ 14:29

Itsemurha-aalto jatkuu France Télécomissa
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/10/ ... 84974.htmlTyöntekijöiden itsemurhat jatkuvat ranskalaisessa teleyhtiössä France Télécomissa. Yhtiö ilmoitti torstaina jälleen yhden työntekijänsä surmanneen itsensä. Itsemurha on valtionyhtiössä 25. runsaan puolentoista vuoden aikana.

Torstaina yhtiö ilmoitti, että yhtiössä työskennellyt 48-vuotias insinööri oli surmannut itsensä kotonaan Bretagnessa kuukausi sen jälkeen, kun oli jäänyt sairauslomalle.

Työntekijöiden itsemurhat ovat koetelleet yhtiötä viime vuoden helmikuusta lähtien. Syyskuun lopussa yhtiön työntekijä surmasi itsensä Annecyssä. Viime tiistaina palomiehet tulivat viime hetkellä väliin, kun yhtiössä työskennellyt mies yritti hirttää itsensä Marseille'ssa.

Monet työntekijät ovat itsemurhaviesteissään syyttäneet yhtiön johdon päätöksiä tai työstressiä. Ammattiliitot pitävät itsemurha-aallon syynä yhtiössä tehtyjen uudelleenjärjestelyjen aiheuttamaa stressiä.

Aiemmin tässä kuussa France Télécomin uudistamisesta vastannut varatoimitusjohtaja Louis-Pierre Wenes joutui eroamaan itsemurhakohun vuoksi.

Yhtiö on pyrkinyt vastaamaan työntekijöiden ahdinkoon myös jäädyttämällä kaikki henkilöstösiirrot sekä tarjoamalla työntekijöille aiempaa enemmän psykologista neuvontaa.

France Télécomilla on noin 100 000 työntekijää.

Profile Email Website  
  Quote
Media
  25.11.2009 @ 01:14

Työttömiä 60 000 enemmän kuin vuosi sitten

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Nuori ... 5250977850


Erityisesti nuorten työnsaanti on vaikeutunut. Lokakuussa työttöminä oli lähes joka viides.

Työttömyysluvut synkistyivät jälleen. Tilastokeskuksen työvoimatilaston mukaan työttömyysaste nousi lokakuussa 2,4 prosenttiyksikköä 8,2 prosenttiin.

15–24-vuotiaiden työmarkkinoilla olevien nuorten työttömyysaste kipusi lokakuussa jopa 3,4 prosenttiyksikköä lähelle 20:tä prosenttia. Kaikista tähän ikäluokkaan kuuluvista nuorista työttöminä oli 8 prosenttia.

Työttömiä oli 215 000 eli 60 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisiä oli 119 000 vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Työllisiä miehiä oli 81 000 vähemmän ja naisia 38 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste oli pienin Etelä-Suomen läänissä ja suurin Itä-Suomen läänissä.

Nuorten työttömyys pomppasi jopa 73 prosenttia

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa ... tia/162536Nuorten työttömyys on viime syksystä pahentunut eniten kasvukeskuksissa. Pääkaupunkiseudulla alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on noussut kaksinkertaiseksi.

Silti esimerkiksi Oulun ja Tampereen seudulla nuorten tilanne on pääkaupunkiseutua kehnompi, sillä niissä on lukumääräisesti suunnilleen yhtä paljon työttömiä nuoria kuin paljon suuremmassa Helsingissä.

Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta arvioi, että nuorten työttömyysluvuissa näkyy vasta valmistuneiden heikko työmarkkinatilanne.

Työttömyys on pahentunut eniten korkeakoulupaikkakunnilla.

Toisaalta nuorten työttömyyslukuihin vaikuttaa sekin, että työpaikkojen vähentyminen iskee pahiten juuri nuoriin, sillä he tekevät paljon määräaikaisia töitä. Ne karsitaan ensimmäisenä, ja jätetään työsopimukset uusimatta.

Valtakunnallisesti nuorten työttömyys on kasvanut vuodessa 68 prosenttia. Esimerkiksi Tampereella mennään tämän yli, sillä kasvu on ollut lähes 73 prosenttia.

Koko maassa oli alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita syyskuun lopussa noin 34 000, mikä on 13 700 enemmän kuin syyskuussa 2008.

Romuttaako lama työelämän pelisäännöt?

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa ... not/162509Taloustaantuma romuttaa totuttuja työelämän pelisääntöjä, sanoo työoikeuden professori Martti Kairinen Ylen nettisivuilla.

Esimerkiksi metalliteollisuudessa sopiminen 0,5 prosentin palkankorotuksen perumisesta on käynnissä monilla pienillä työpaikoilla omalta ammattiliitoltakin piilossa.

Metallin sopimuksessa on erityinen kriisilauseke. Sen mukaan 0,5 prosentin palkankorotus voidaan jättää antamatta, jos yritys on pahoissa vaikeuksissa.

Aamulehti

       
  Quote
...
  21.12.2009 @ 21:46

Pakkolomat jo horisontissa Tampereella

http://yle.fi/alueet/tampere/2009/12/pa ... 02646.html

Tampereen kaupunki aloittaa yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa. Henkilöstöjaosto päätti asiasta maanantaina aamupäivällä. Kaupunkityönantajan mukaan lomautukset eivät ole vielä varma asia, mutta aikataulusyistä myös lomautusvaroitus aiotaan antaa heti.

Samalla mietitään lomautusten laajuutta, kohdistumista ja pituutta. Todennäköisin on kuuden päivän jakso.

Kaupunki ja henkilöstö ovat loppusyksyn neuvotelleet 45 miljoonan euron säästämisestä, mutta keinoista ei ole päästy yksimielisyyteen. Viime viikolla järjestöt hylkäsivät kaupungin esittämän paikallisen säästösopimuksen.

Ehdotuksen mukaan kaupunki olisi lomautusten sijasta vähentänyt lomarahoja sekä vaihtanut niitä vapaiksi.

Järjestöt katsovat, että yksipuoliset säästöratkaisut tuntuvat oikeudenmukaisemmilta kuin palkkojen alennukset.

YLE Tampere

       
  Quote
työtön
  22.12.2009 @ 10:59

Työttömyysaste nousi 8,5 prosenttiin

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 12/1022299Työttömyysaste nousi marraskuussa 8,5 prosenttiin. Työttömyysaste kohosi vuodessa 2,5 prosenttiyksikköä.

Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 224 000 eli 63 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työpaikat vähenivät marraskuussa 100 000:lla. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista laski 67 prosenttiin.

(MTV3 - STT)

       
  Quote
eläkkeelle kun pääsis
  28.12.2009 @ 02:58

Väärin lakkoiltu

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/12/v ... 07969.html

Ihmiset lakkoilevat puolen prosentin palkankorostuksesta, mutta nielevät mukisematta 20 prosentin eläkeleikkauksen. Mitä ihmettä?

Hyvää ja onnellista tulevaa vuotta kaikille uusille eläkeläisille! Onnea myös niille nuorillepareille, jotka eläköityvät muutaman vuosikymmenen päästä. Teiltä nimittäin vietiin juuri sata tuhatta euroa eläkerahaa. Ai miten niin?

Jos ette satu muistamaan tai tietämään, niin vuonna 2010 saamme iloita ensimmäistä kertaa voimaan tulevasta uudesta elinaikakertoimesta. Se ei kerro tai lisää elinaikaamme, mutta leikkaa kyllä eläkkeitämme ja koskee kaikkia vaaran vuosien jälkeen eli vuonna 1948 tai myöhemmin syntyneitä. Historiaa vähemmän tunteville kerrottakoon, että vaaran vuosiksi sanotaan jatkosotaa seurannutta aikaa, jolloin Suomessa pelättiin kommunistien vallankumousta.

Vallankumouksen sijasta on pian syytä pelätä vanhenemista. Eliaikakerroin leikkaa eläkkeitä, koska edunsaajia tulee lisää ja maksajat vähenevät. Nykynuorten eläkkeet pienenevät jopa viidenneksellä. Niin suurta eläkeuudistusta ei ole ennen nähty, mutta paljon siitä ei ole puhuttu.

Pian eläköityvä suurten ikäluokkien poliitikkopolvi päätti, että nyt alle kolmikymppisen keskituloisen pariskunnan on pärjättävä yhteensä noin 500 euroa pienemmällä kuukausieläkkeellä. Jos eläkevuosia kertyy vaikka 25, menetys on 150 000 euroa. Pienelläkin palkalla elinaikakerroin vie tulevista tuloista kymmeniä tuhansia.

Uudistus tulee voimaan siis ensi vuoden alussa, mutta siitä päätettiin jo neljä vuotta sitten. Asialla oli Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus, jonka ensimmäinen valtiovarainministeri oli vähäväraisten puolustajana tunnetun puolueen eli SDP:n Antti Kalliomäki, syntymävuosi sopivasti 1947 eli hänen eläkettään elinaikakerroin ei leikkaa. Samassa hallituksessa oli muutama muukin, jonka eläkkeeseen ei tohdittu koskea: Erkki Tuomioja, Seppo Kääriäinen, Sinikka Mönkäre, Hannes Manninen, Leena Luhtanen, Mauri Pekkarinen ja Jan-Erik Enestam. Kaksi vuotta alhaisempi leikkuri olisi nipistänyt ministereidenkin eläkkeistä jonkun satasen.

Siinä ei ole mitään uutta, että suuret ikäluokat ryöstävät nuorempiaan, mutta se ihmetyttää, että kukaan ei edes pyristele vastaan. Olisihan näillä jo vaurastuneilla ikäluokilla ollut varaa maksaa edes hitusen lisää yhteiseen eläkekassaan.

Yhteisestä kassasta viedään rahaa toistakin kautta. Yritykset purkavat nyt kovaa vauhtia yksityisiä eläkesäätiöitään ja siirtävät varansa puolivaltiollisten työeläkeyhtiöiden hallinnoitaviksi. Mutta eivät suinkaan kaikkea. Työntekijöiden kanssa säästetyistä varoista jopa miljardi jää yritysten taseisiin ja on poissa tulevista eläkkeistä. Toisin sanoen nämä varat on kerättävä uudestaan ja se maksaa. Kuka on osoittanut mieltään tai lakkoillut näiden menetettyjen eläkerahojen puolesta?

Ei tule heti mieleen.

Kansa kyllä lakkoilee muutaman kympin tähden sen sijaan, että taistelisi satasista tai miljardeista. Onhan puolen prosentin palkankorotus tärkeämpi kuin 20 prosentin eläkealennus, onhan? Kuka nyt eläkkeitä jaksaa ajatella, kun palkkakin vielä juoksee.

Ajatus kantaa aina kuukauden kerrallaan.

Samalla logiikalla voi ihmetellä perintöverosta syntynyttä kohua. Media nosti metelin kiinteistöjen verotusarvojen yhdenmukaistamisesta ja sai poliitikkojen parrat pärisemään. Jokainen perintöjä saanut tietää, että kiinteistöistä ei ole paljon perintöveroja koskaan maksettu, sillä verotusarvot on ravistettu hihasta ja vielä lyhyestä sellaisesta. Eikä kukaan tunnu muistavan, että perintöjen verovapaata rajaa on juuri nostettu, joten pääsääntöisesti perintöverotus joka tapauksessa kevenee.

Perinnönjaossa niin kuin eläkesäästämisessä suunnittelu kannattaa. Mitä aikaisemmin sen aloittaa, sitä pienemmillä veroilla pääsee ja sitä paremmin saa säästöt tuottamaan. Sitä paitsi maailman rikkain mies Warren Buffet on sitä mieltä, että perintöverotuksen pitäisi ollakin kireää, koska ilmaiseksi saatu omaisuus ei kannusta yrittämään. Kannettu vesi ei kaivossa pysy, vai miten sitä sanotaan.

Kaikesta huolimatta, iloista vuotta 2010 kaikille!

Jouko Marttila, Ykkösaamun kolumnisti 22.12.2009

       
  Quote
työtön
  10.01.2010 @ 21:07

Moni tohtori päätyy hanttihommiin tai kortistoon

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 01/1030760Taloustaantumassa edes tohtorinhattu ei takaa varmaa työpaikkaa.

Turun Sanomien mukaan vain kolmasosa tohtoriksi väitelleistä saa koulutustaan vastaavaa työtä. Suurin osa tuoreista tohtoreista päätyy kuitenkin hanttihommiin tai jopa työttömäksi.

Tohtorien ja heille soveltuvien työpaikkojen määrä eivät siis vastaa toisiaan. Opetusministeriön johtaja Anita Lehikoinen näkee kuitenkin, että tohtorien tuotannon kasvattaminen on välttämätöntä. Lehikoisen mukaan tohtoreja haluaan myös yksityissektorille ja hallintoon, ei vain yliopistoille ja tutkimuslaitoksiin.

Turun Sanomien haastattelema Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Ragna Rönnholm on kuitenkin eri mieltä.

- On toki hyvä, että Suomen osaamistaso nousee, ja yksilön kannalta on kiva tietää enemmän ja saada titteli. Mutta on suurta haaskausta, jos tohtori ei saa koulutustaan vastaavaa työtä, Rönnholm sanoo.

Vuonna 2008 Suomessa valmistui noin 1 500 uutta tohtoria, mikä on kaksinkertainen määrä vuoteen 1993 verrattuna.

(MTV3)


Abloy sulkemassa Tampereen tehtaansa

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanm ... nsa/166492

Lukkoyhtiö Abloy harkitsee Tampereen ja Kemiön tehtaittensa lopettamista ja tuotannon keskittämistä Joensuuhun. Yhteistoimintaneuvottelut aloitetaan 18. tammikuuta.

Tampereen Tohlopissa toimiva rakennushelayksikkö työllistää nykyisellään hieman yli 120 henkilöä. Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa taas Björkboda Lås Ab:n palveluksessa on vajaat sata henkilöä.

Toimitusjohtaja Jorma Sirénin mukaan näistä noin sadalle pystytään tarjoamaan töitä Joensuusta. Sirénin mukaan on vielä auki, lopetetaanko joidenkin tuotteiden valmistus kokonaan.

Abloy työllistää Suomessa yhteensä noin tuhat ihmistä. Noin puolet liikevaihdosta on peräisin kansainvälisestä kaupasta. Abloy on osa Assa Abloy -konsernia, joka työllistää eri puolilla maailmaa kaikkiaan noin 32 000 työntekijää.


Italialainen lakko ja muut mielenilmaukset yleistyvät

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politii ... 58773.html


AKT on viime kuun alusta alkaen piiskannut väkeään työtaisteluvalmiuteen, ellei palkka muuten paraneTöiden tahallinen viivyttely tai työkavereiden töiden hankaloittaminen ovat lisääntyneet myös suomalaisilla työpaikoilla, sanoo SAK:n ekonomisti ja työelämän tutkija Erkki Laukkanen. Laukkasen mukaan ilmapiiri on kiristynyt, kun vakituiset ja osa-aikaiset ovat alkaneet kilpailla keskenään.

Kilpailu vakituisesta työpaikasta tai mahdollisimman suuresta työtuntimäärästä on jakanut työntekijät etenkin palvelualoilla kahteen leiriin, tutkija Laukkanen sanoo.

- Vakituisten ja osa-aikaisten välillä on aito kilpailu ja jännite, joka johtaa erilaisiin mielenilmauksiin työpaikoillakin.

Laukkasen mukaan esimerkiksi italialaiset lakot eli töiden teko tahallaan hitaasti tai pilkun tarkasti yleistyvät. Ulkomailta leviävät erilaiset toisten töitä vaikeuttavat tempaukset:

- Esimerkiksi mennään tavarataloihin ja lastataan kiistanalaisessa työkohteessa kärryihin tavaraa niin paljon kuin hyllystä saadaan, jätetään ne sinne tukkeeksi ja poistutaan paikan päältä. Kaikkea tällaista tapahtuu, hyvin paljon.

"Tupo-krapula vaivaa"

Kiistat ovat siirtyneet työpaikoille myös siksi, että yhä useammin palkoista ja työehdoista sovitaan työpaikoilla, ei enää ammattijärjestöissä keskitetysti.

Erkki Laukkasen mukaan ammattiliittojen rooli onkin nyt murrosvaiheessa. Laukkanen soimaa myös oman järjestönsä liittoja: ne kärsivät tupo-krapulaa.

- Liittojen pitäisi katsoa tulevaisuuteen, ei menneeseen. Hyvin paljon sopimista on siirtynyt työpaikoille ja liittojen pitäisi pohtia, mikä rooli niille jää. Selvästikin tällä hetkellä työnantaja on se, joka kapellimestarina toimii. Työntekijäliittojen pitäisi keksiä, miten rajoittaa työnantajan valtaa.

"Naapuria seurataan"

Myös työnantajapuoli katsoo, että tupo-haikailu vaivaa tämän hetken palkkaneuvotteluja.

- Tässä on selvästi näkyvissä vielä jäänteitä siitä vanhasta ajasta. Seurataan, mitä naapurilla tapahtuu, mikä on viereisen kumppanin palkkataso, sanoo EK:n johtaja ja pääekonomisti Jussi Mustonen.

Mustonen uskoo, että työehdoista päättäminen siirtyy vääjäämättä ja lopullisesti työpaikoille, pois ammattiliittojen käsistä. Liitoille Mustonen povaa roolia muun muassa työlainsäädännön kehittäjänä.

YLE Uutiset

       
  Quote
YLE
  21.01.2010 @ 13:37

Turun telakan väki marssi ulos

http://yle.fi/alueet/turku/2010/01/turu ... 84254.html


Turun telakan väki marssi ulos puolenpäivän jälkeen vastalauseena STX:n suunnittelemille irtisanomisille.

STX Europen Turun telakan työväki marssi ulos työpaikaltaan puolilta päivin. Noin 900 työntekijää aikoo palata takaisin töihin ensi maanantaina.

- Työmaakokous päätti, että töitä ei tehdä enää torstaina eikä perjantaina, kertoi pääluottamusmies Jari Aalto.

Maanantaina väki palaa töihin. Muuten jäädään odottamaan työnantajan toimenpiteitä.

- Muutamia yksityiskohtia lukuunottamatta peli on jo selvä. Lopputililistoista on vielä vääntöä. Koitetaan nyt pelastaa vielä mahdollisimman monta sielua, kommentoi Aalto.

Irtisanottavien määrät julkistettiin viime tiistaina. Silloin telakalla ei päädytty ulosmarssiin. Nyt, viikkoa myöhemmin, koko telakka tyhjeni. Mitä on tapahtunut runsaan viikon kuluessa?

- Halusimme ottaa miettimis- ja neuvotteluaikaa, olisiko jotain vielä tehtävissä, selittää Jari Aalto.

Pääluottamusmiehen näkemyksen mukaan mitään ei enää voida pelastaa.

- Päätökset toimintatavan muutoksesta ovat ja pysyvät. Sen takia omaa väkeä tarvitaan vähemmän. Vaikka tilaus saataisiinkin, en usko sen enää auttavan, huokaisee pääluottamusmies Aalto.

- Koko yt-prosessin ajan mieli työpaikalla on ollut matalalla, se on vain painunut entistä syvempään. En usko, että tällä lakolla on tuotannollista merkitystä. Ei laivassa ole oikein kuulunut työn ääniä pitkään aikaan. Ihmiset ovat erittäin turhautuneita, kuvailee Aalto telakan tunnelmia.

YLE Turku

       
  Quote
YLE
  27.01.2010 @ 19:00

Sinnemäki odottaa pahempaa työttömyyttä

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/01/s ... 94988.htmlTyöministeriö ennakoi työttömyyden kasvavan tänä vuonna vielä selvästi viimevuodesta. Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) katsoo, ettei työttömyys ole tähän mennessä heikentynyt niin paljon, kuin talouden romahduksen perusteella olisi ollut mahdollista.

Työttömyysaste oli joulukuussa 7,9 prosenttia. Vuoden takaisesta työttömyysaste kasvoi 1,8 prosenttiyksikköä, kertovat Tilastokeskuksen ja työministeriön yhteiset luvut. Kaikkiaan työttömiä oli joulukuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 206 000. Eniten työttömyys lisääntyi Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Työministeri Anni Sinnemäen mukaan kehitys saattaa ennakoida tilanteen nopeaa synkkenemistä.

- Toisaalta se, että työttömyys ei ole noussut pahimpien ennusteiden mukaan, saattaa pitää luottamusta talouteen kohtuullisena. Sitä kautta myös työpaikat säilyvät.

Näin valoisa tilanne ei ehkä ole.

- Toisaalta on mahdollista, että yrityksissä on viimeiseen asti vältetty työvoimasta luopumista ja että työllisyyden heikkeneminen on siirtynyt tälle keväälle, Sinnemäki arvioi.

Jos jälkimmäinen arvio toteutuu, työllisyysluvuista tulee yhä synkempiä.

Miesten ja nuorten työttömyys kasvaa

Työttömien määrä lisääntyi vuodessa 44 000:lla. Työttömiä naisia oli joulukuussa noin 11 000 enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Työttömien miesten määrä lisääntyi noin 34 000:lla.

Vuodessa miesten työttömyysaste kasvoi 2,6 prosenttiyksikköä 8,7 prosenttiin ja naisten työttömyys 0,9 prosenttiyksikköä tasan seitsemään prosenttiin.

15-24-vuotiaiden työttömyysaste oli joulukuussa 20,2 prosenttia. Kasvua edellisvuoden joulukuusta on 7,8 prosenttiyksikköä.

Keskimäärin vuoden 2009 työttömyysaste oli 8,2 prosenttia. Vielä vuonna 2008 vastaava lukema oli 6,4 prosenttia.

Kaikkiaan työvoimaan kuulumattomia oli joulukuussa 1 418 000. Lukema oli 62 000 suurempi kuin vuotta aiemmin. Työllisiä oli joulukuussa 2 410 000. Lukema on 86 000 pienempi kuin vuoden 2008 joulukuussa.

Miesten työllisyys väheni 62 000:lla ja naisten 24 000:lla. Samalla työllisyysaste laski 67 prosenttiin.

Joulukuun lopussa 300 000 työtöntä työnhakijaa

Työministeriön tilastojen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa yhteensä 300 600 työtöntä työnhakijaa. Määrä kasvoi 66 800:lla vuoden 2008 vastaavasta.

Lomautettuja oli joulukuussa noin 81 000 ihmistä ja työvoimapoliittisin toimin sijoitettuja oli noin 75 000.

Uusia työpaikkoja ilmoitettiin joulukuussa 26 000. Määrä laski vuodessa noin 1 200. Yhteensä joulukuussa oli avoinna 42 500 työpaikkaa. Eniten vähenivät terveydenhuollon- ja sosiaalialan työpaikat. Vastaavasti eniten lisääntyivät kaupallisen alan työpaikat.

TEM:in tilastojen mukaan työttömyys kasvoi Kainuuta lukuun ottamatta koko maassa. Eniten työttömyys lisääntyi Varsinais-Suomessa, 47 prosenttia ja Uudellamaalla, 44 prosenttia.

Ammattiryhmittäin eniten työttömiä tuli lisää teollisessa työssä ja korkeimmin koulutettujen ammattiryhmässä.

YLE Uutiset

       
  Quote
Kalevi
  28.01.2010 @ 00:55

Alle 25-vuotiaat halutaan tiukempaan syyniin

Yle Uutiset 27.1.2010


Nuoret aikuiset halutaan pois peukaloita pyörittelemästä, töihin ja opiskelemaan

Kunnille kaavaillaan entistä tiukempaa velvoitetta seurata alle 25-vuotiaiden nuorten elämänkulkua. Eduskunnan käsittelyyn on tulossa nuorisolainmuutos, jonka avulla halutaan aiempaa tehokkaammin seuloa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja ohjata heitä elämässä eteenpäin.

Lakimuutoksen avulla halutaan auttaa lähinnä niitä nuoria, joilla on esimerkiksi toisen asteen opinnot jääneet kesken, eikä vaihtoehtoista tekemistä ole löytynyt.

Lasten, nuorten ja perheiden politiikkaohjelman ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede pitää lakimuutosta merkittävänä, koska sen avulla voidaan vielä viime metreillä ottaa kiinni niistä nuorista, jotka uhkaavat syrjäytyä.

- Kritiikki kentältä on ollut se, että tietty osa nuorista hukataan peruskoulun jälkeen, he aloittavat jonkun paikan opinnot, jättävät kesken, menevät hetkeksi töihin, jättävät kesken. Kysymys kuuluu, miten voidaan auttaa näitä nuoria eteenpäin, ohjelmajohtaja Wrede sanoo.

Käytännössä lakimuutos tarkoittaa sitä, että kunnat patistetaan pohtimaan järjestelmiään ja esimerkiksi muodostamaan yhteistyöverkostoja sosiaali- ja nuorisotoimen, oppilaitosten sekä esimerkiksi poliisin ja työvoimahallinnon kesken. Wreden mukaan se ei välttämättä tarkoita suuria muutoksia, ja kunnat voivat itse miettiä, mikä sopivin järjestelmä on.

- Moni nuori on hukassa siksi, etteivät he tunne palvelujärjestelmää, eivätkä tiedä mitä palveluja heille on tarjolla. Kunnat velvoitettaisiin nyt pohtimaan, mikä taho kunnassa on se, joka voi vastata nuoren kysymyksiin ja palvella näissä tilanteissa, Wrede kertoo lakimuutoksen tarkoituksesta.
Kuntaliitto vastustaa

Kuntaliitossa lakimuutokselle ei lämmetä. Erityisasiantuntija Kari Sjöholmin mukaan viranomaistahojen yhteistyö toimii jo nyt, ja kunnissa tehdään monialaista ja monitahoista nuorisotyötä.

- Totta kai ne toiminnan tavat ja tavoitteet vaihtelevat, on sekä huonoja että hyviä esimerkkejä kunnissa, mutta kyllä meidän käsitys on, että tämä mahdollinen lakimuutos ei ainakaan tasa-arvoistaisi, vaan lähinnä jäykistäisi rakennetta, Sjöholm sanoo.

Sjöholm pitää myös selvänä sitä, että kunnille koituisi velvoitteesta lisäkustannuksia, vaikka lakimuutoksen valmistelijat muuta väittäisivät. Hän korostaa, että lasten ja nuorten tarpeisiin sopivaksi muokatut palvelut ovat sinänsä hyvä ajatus, mutta kaavailtu lakimuutos ei siihen anna hyviä eväitä.

- Siinä pannaan kaikki samaan muottiin, samaan organisaatioon, samanlaiset viranomaistahot ja samat tehtävät. Tällöin ei voida ottaa huomioon paikallisia olosuhteita eikä edes niitä lasten ja nuorten tarpeita, Sjöholm lataa.

Lakimuutosta hiotaan parhaillaan opetusministeriössä ja nuorisoasioista vastaavan ministerin Stefan Wallinin (RKP) on määrä viedä se eteenpäin ensi kuussa.

YLE Uutiset / Nina Honka

______________________________________________

Liittyen alleviivattuun kohtaan uutisessa, jo aiemmin mediassa on mainittu työryhmän suunnitelmat antaa työvoimahallinnolle valtuudet noutaa 15-24 -vuotiaita nuoria kodeistaan väkivalloin.

       
  Quote
Newflesh
  28.01.2010 @ 18:47

Pippurisumutetta porkkanan puutteeseen?

       
  Quote
IS
  03.02.2010 @ 09:08

Ahtaajien lakko pysäytti seitsemän satamaa

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1903251

Ahtaajien lakot lopettivat tiistaiaamuna lastaus- ja purkutoiminnan seitsemässä satamassa. Vuorokauden pituisessa lakossa olivat Helsingin, Turun, Kotkan, Uudenkaupungin, Naantalin, Kokkolan ja Hangon satamien ahtaajat.

Keskiviikkoaamuna ahtaajat jäävät töistä Oulussa ja Raumalla.

Satamien ammattiosastot halusivat vauhdittaa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ja Satamaoperaattoreiden työehtosopimusneuvotteluja. Neuvottelut kariutuivat viikko sitten, eikä tapaaminen valtakunnansovittelijan toimistossa tuonut sunnuntaina ratkaisua asiaan. Lakon sovittelu alkaa perjantaina.

Ellei sopua löydy, lakko pysäyttää kaikki Suomen satamat 19. helmikuuta. Työministeriö voi lykätä sen alkua kahdella viikolla.

Kiistaa on etenkin irtisanomissuojasta ja erorahan korottamisesta. Mikään ei liiku Tiistaina kuljetukset keskeytyivät sataprosenttisesti.

- Yli puolet Suomen tavaraliikenteestä on nyt pysähdyksissä. Erityisesti lakko kohdistuu konttiliikenteeseen, sanoi Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru.

Helsingin, Kotkan ja Turun satamissa toimivan Finnsteven tuotantopäällikön Erik Hacklinin mukaan pelkästään Finnsteven laivoista seitsemän pysähtyi Helsinkiin ja neljä Turkuun.

Myös tiistaina alkanut lähes kaikkia satamia koskeva ylityökielto aiheuttaa tuntuvaa haittaa monille satamista riippuville yrityksille.

- Ylitöitä tehdään paljon etenkin talvella, kun laivat myöhästelevät, Hacklin kertoi.

Vaikka ala on maanantaista lähtien sopimuksettomassa tilassa, ilman ennakkoilmoitusta järjestetyt lakot ovat laittomia.


EK selvittää rikoslain soveltamista lakkoihin

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1903298

Keinoja laillisten työtaisteluiden estämiseksi ei juuri ole. Lakkojen kieltäminen lailla on poliittisesti mahdotonta. Se veisi työntekijöiltä ainoan puolustautumiskeinon työsuhteen ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Sen sijaan laittomiin lakkoihin voitaisiin EK:n johtajan Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan puuttua. Tässä tapauksessa laittomia ovat tiistain ja keskiviikon satamalakot, joista ei ole tehty 14 vuorokauden ennakkoilmoitusta.

EK aikookin selvittää, onko mahdollista nostaa rikosoikeudellinen prosessi laittomuuksien ehkäisemiseksi. Nykyään laittomista lakoista rangaistaan työtuomioistuimen lakkosakoilla. Harkinnassa on nyt rikosilmoitusten tekeminen.

- Laittomat lakot ovat selkeästi lainvastaista rikollista toimintaa. Kyseessä on poliisiasia.

Inkeroisen mukaan myös 1940- ja 1960-luvuilta peräisin olevat lait tarvitsevat työrauhajärjestelmää koskevien pelisääntöjen uudistamista.

- Nyt eletään aivan erilaisessa talouden toimintaympäristössä. Talouden haavoittuvuus ja riippuvuus logistiikasta ja ketjuuntumisesta on moninkertaistunut.

Työrauhakäytäntöjen uusimista on selvitetty työryhmässä vuoden verran. Tuloksia pyritään saamaan huhtikuussa.

       
  Quote
HS
  04.02.2010 @ 09:39

Satamalakot jatkuivat Oulussa ja Raumalla

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/S ... 5252592300

Ahtaajien lakot jatkuivat keskiviikkona Oulun ja Rauman satamissa. Oulussa ahtaajat tulivat aamukuudelta töihin, mutta he eivät purkaneet tai lastanneet laivoja. Raumalla ahtaajat jäivät aamulla kotiin. Muutama henkilö hoiti Rauman paperitehtaan raaka-ainekuljetuksia.

Tiistaiaamuna vuorokauden pituiset pistelakot järjestettiin seitsemässä satamassa.

Työnseisaukset saattavat jatkua lähipäivinä. Uusista työtaistelutoimista ei kuitenkaan ollut tietoa ainakaan keskiviikkona alkuillasta.

Lakot ovat pysäyttäneet kaikki tavarakuljetukset kyseisissä satamissa. Matkustajaliikenteeseen niillä ei ole ollut vaikutusta.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ammattiosastot pyrkivät painostustoimillaan vauhdittamaan neuvotteluja alan työehtosopimuksesta. Varsinainen lakon sovittelu alkaa perjantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Ellei sopua löydy, työtaistelu pysäyttää kaikki Suomen satamat 19. helmikuuta. Työministeriö voi lykätä sen alkua kahdella viikolla.

Kiistaa on etenkin irtisanomissuojasta ja erorahan korottamisesta.


Satamayritykset harkitsevat rikosilmoitusta ahtaajista

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/S ... 5252609158


Ahtaajien lakko hiljensi Vuosaaren sataman tiistaina.

Satamien yritykset harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä ahtaajien pistelakoista yhdeksässä satamassa, kertoo työnantajayritysten keskusjärjestön EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ammattiosastot järjestivät vuorokauden mittaisen lakon tiistaina seitsemässä satamassa (noin tuhat ahtaajaa) ja keskiviikkona kahdessa satamassa (600 ahtaajaa).

Yleensä työmarkkinariidat ja esimerkiksi lakkojen laillisuuskysymykset viedään erilliseen työtuomioistuimeen. Nyt työnantajat harkitsevat normaalin rikosprosessin käyttämistä. Ahtaajalakkoja ei voi viedä työtuomioistuimeen, koska alan työrauhavelvoite ei ole voimassa.

Inkeroinen perustelee rikosprosessin käyttöä sillä, että lakosta pitää ilmoittaa 14 vuorokautta etukäteen. Ahtaajien pistelakoissa näin ei toimittu. "Tämä on rikollista toimintaa, se on todettu laissa ja siitä on säädetty rangaistukset", Inkeroinen täräyttää.

Työmarkkinajohtajalta ei muutenkaan heru ymmärrystä AKT:lle, joka haluaa irtisanottaville vuoden erokorvauksen nykyisen kuuden kuukauden palkkatakuun päälle, yhteensä siis puolentoista vuoden rahat.

Ahtaaja ansaitsi 2008 lähes 47 000 euroa. Taantuma on vähentänyt töitä ja ansioita.

Suomessa työnantajan vastuu on aivan liian alhainen, vastaa AKT:n puheenjohtaja Timo Räty. "Irtisanomiskynnys on aivan olematon."

Riidan sovittelu alkaa valtakunnansovittelijan toimistossa perjantaina.

       
  Quote
asdf
  05.02.2010 @ 17:37

Satamissa lakkoja perjantainakin?

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa ... kin/169261


Rauman satamassa oli ahtaajien mielenilmaus torstaina.

Suomen satamien lakot näyttävät jatkuvan. Ainakin Auto- ja kuljetusalojen työntekijäliitto AKT:hen kuuluva Haminan Ahtaustyöntekijät ilmoitti torstaina, että ahtaajat aloittavat perjantaiaamuna vuorokauden mittaisen työnseisauksen. AKT:n mukaan se ei ohjeista paikallisia ammattiosastoja pistelakkojen järjestämisessä.

Kuluneen viikon aikana vastaavia painostustoimia on järjestetty yhdeksässä suuressa satamassa. Tiistaina lakot lopettivat lastaus- ja purkutoiminnan Helsingin, Turun, Kotkan, Uudenkaupungin, Naantalin, Kokkolan ja Hangon satamissa. Torstaina vuorossa olivat Oulu ja Rauma. Kaikki työnseisaukset ovat olleet vuorokauden pituisia.

Perjantaina jatkuvat työehtosopimusneuvottelut valtakunnansovittelijan johdolla AKT:n ja Satamaoperaattoreiden välillä. Mikäli sopua ei löydy, lakko pysäyttää kaikki Suomen satamat 19. helmikuuta.

Kiistaa on etenkin irtisanomissuojasta ja erorahan korottamisesta.


AKT uhkaa autoliikenteen lakoilla

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/A ... 5252655146


Valtakunnansovittelija Esa Lonka satamia koskevan lakonuhan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa. Vasemmalla Satamaoperaattorit ry:n työmarkkinajohtaja Juha Mutru, oikeassa laidassa AKT:n puheenjohtaja Timo Räty.

Kuorma- ja linja-autoliikennettä uhkaavat laajat lakot kahden viikon kuluttua. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT vauhdittaa lakonuhalla neuvotteluja uusista työehtosopimuksistaan. Ellei sopuun päästä, työtaistelut alkavat sunnuntaina 21. helmikuuta kello 18.

Lakonuhan piirissä on yli 10 000 työntekijää. Mukana ovat kuorma-auto- ja linja-autoala, linja-autoasemat, huoltokorjaamot, terminaalitoiminta sekä säiliöauto- ja öljytuoteala. Kaikkien työehtosopimukset päättyivät sunnuntaina. Neuvotteluja uusista sopimuksista on käyty viime lokakuusta alkaen.

Neuvottelut autoliikennealojen sekä säiliöauto- ja öljytuotealan uusista työehtosopimuksista katkesivat torstaina tuloksettomina.

Neuvottelut satamia uhkaavan lakon estämiseksi puolestaan jatkuvat ensi keskiviikkona. Osapuolet tapasivat perjantaina aamupäivällä ensimmäistä kertaa virallisen lakonsovittelun merkeissä. Valtakunnansovittelija Esa Lonka pyrkii selvittämään kiistaa satamien työehtosopimuksesta ja etenkin ahtaajien irtisanomissuojasta.

Mikäli sopua AKT:n ja Satamaoperaattoreiden välille ei löydy, kaikki Suomen satamat pysähtyvät kahden viikon kuluttua. Lakko pysäyttäisi Suomen viennistä noin 90 prosenttia.

Kuluneella viikolla ahtaajat ovat järjestäneet vuorokauden mittaisia pistelakkoja yhdeksässä satamassa. Perjantaiaamuna työnseisaus alkoi Haminan satamassa.

AKT edustaa noin 50 000:ta kuljetusaloilla työskentelevää palkansaajaa.


AKT:n bussilakko pysäyttäisi tankkauksen Helsinki-Vantaalla

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa ... lla/169318Kuorma- ja linja-autoliikennettä uhkaa lakko 21. helmikuuta. Työntekijäliitto AKT vauhdittaa lakoilla neuvotteluja työehtosopimuksistaan.

Ellei sopuun päästä, työtaistelut alkavat 21. helmikuuta kello 18. Lakon piirissä ovat kuorma-auto- ja linja-autoalat, linja-autoasemat, huoltokorjaamot, terminaalitoiminta sekä säiliöauto- ja öljytuoteala

Lakonuhka merkitsisi toteutuessaan myös lentokoneiden tankkauksen pysähtymistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lakossa on myös kolme työnantajaliittoon kuulumatonta terminaalialan yritystä. Ne ovat Suomen Transwall Oy:n Helsingin, Turun ja Tampereen toimipisteet, Barona Group Oy Helsingissä sekä ATL Palvelut Oy Turussa.

Keskiviikkona jatkuvat neuvottelut satamia uhkaavan lakon estämiseksi. Osapuolet tapasivat tänään perjantaina aamupäivällä ensimmäistä kertaa virallisen lakonsovittelun merkeissä. Valtakunnansovittelija Esa Lonka pyrkii selvittämään kiistaa satamien työehtosopimuksesta ja etenkin ahtaajien irtisanomissuojasta.

Mikäli sopua Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ja Satamaoperaattoreiden välille ei löydy, kaikki Suomen satamat pysähtyvät kahden viikon kuluttua.

Lakko pysäyttäisi Suomen viennistä noin 90 prosenttia.

Kuluneella viikolla ahtaajat ovat järjestäneet vuorokauden mittaisia pistelakkoja yhdeksässä satamassa. Perjantaiaamuna työnseisaus alkoi Haminan satamassa.


Lakkoärähdys: ”Halpa pääsylippu mielivaltaan”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/84173-l ... n%E2%80%9DKansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) ärähtää kovin sanoin blogissaan laittomia lakkoja vastaan. Katajan mielestä laittomien lakkojen rangaistuksia pitäisi koventaa.

- Olemattoman pieni rangaistus - jota sakoksi kutsutaan - on halpa pääsylippu mielivaltaan, Kataja kirjoittaa.

Laittomasta lakosta voidaan määrätä yhdistykselle hyvityssakko, joka on enimmillään 28 300 euroa, Kataja muistuttaa.

Katajan mielestä Finnairin laukunkäsittelijöiden lakko sekä juuri otsikoissa ollut ahtaajien lakko tulivat kohtuuttoman kalliiksi.

- Laittomista lakoista annettavat rangaistukset on otettava pikaisesti työlistalle. Nykysäännökset ovat kestämättömällä pohjalla, Kataja toteaa.

EK:n johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen esitti toissapäivänä, että laittomista lakoista nostettaisiin rikosoikeudellinen prosessi.

-Laittomat lakot ovat selkeästi lainvastaista rikollista toimintaa. Kyseessä on poliisiasia, Inkeroinen sanoi.

       
  Quote
villikissa
  15.02.2010 @ 18:58

Satamalakko veisi hedelmät ja vihannekset kaupasta

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/170279.shtml

Ahtaajien tai jäänmurtajien lakko alkaisi näkyä ruokakauppojen valikoimissa viikon kahden kuluttua työtaistelun alkamisesta.

Kaupan liitosta arvioidaan, että ensimmäisenä loppuisivat ulkomaiset vihannekset, hedelmät ja muut tuoretuotteet. Sen jälkeen kauppojen valikoimat alkaisivat heiketä laajemminkin.

Suurin uhka on, että kumipyöräliikenne liittyisi lakkoon. Tällöin myös kotimaisen ruuan kuljetukset kauppoihin vaikeutuisivat merkittävästi, ja koko teollisuus kärsisi esimerkiksi energiakuljetusten loppumisesta.

Vahvasti uskotaan, että huomenna autoliikenteenkin lakkoa siirretään kaksi viikkoa. Tänään satamien lakkoa siirrettiin kaksi viikkoa eteenpäin.

Satamalakkoa selvitellään perjantaina
Satamia ensi perjantaina uhkaava lakko siirtyy kahdella viikolla. Työ- ja elinkeinoministeriö päätti lykätä työtaistelun alkua, koska se aiheuttaisi ulkomaankaupalle ja muutoin yhteiskunnalle tuntuvia vahinkoja.

Jos neuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta, ahtaajien työtaistelu alkaa torstaina 4. maaliskuuta aamukuudelta.

Jos Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ja Satamaoperaattoreiden välille ei löydy sopua, kaikki Suomen satamat lopettavat laivojen purkamisen ja lastaamisen. Lakko pysäyttäisi ulkomaankaupasta noin 80 prosenttia.

Sovittelua jatketaan perjantaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla.


Satamalakkoa lykätään lähes kahdella viikolla

http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_pol ... 46881.htmlPerjantaille suunniteltua satamalakkoa lykätään maaliskuun 4. päivään. Satamien työehtosopimuskiistassa ei päästy maanantaina sopuun ja valtakunnansovittelija Esa Lonka esitti lakon siirtämistä. Neuvottelujen vaikeimpana asiana Lonka pitää edelleen erimielisyyttä muutosturvasta.

- AKT:n vaatimuksena on muutosturvaan liittyvä järjestely, joka on poikkeava eikä sitä ole aikaisemmin ollut. Sitä varmasti joudutaan erityisesti katsomaan, mutta toki on muitakin vaikeita asioita, Lonka totesi YLE Uutisille.

Valtakunnansovittelija voi pyytää lakon siirtämistä korkeintaan kahdella viikolla, jos hän katsoo lakon vahingoittavan huomattavasti yleistä etua.

Lonka esitti maanantaina lakon lykkäämistä 13:lla päivällä ja työministeri Anni Sinnemäki hyväksyi esityksen. Lakon on tarkoitus alkaa torstaina 4. maaliskuuta kello 6.

Satamaoperaattorien ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lakon oli määrä alkaa perjantaina 19. helmikuuta juuri talvilomien alla. Satamissa on jo nyt voimassa ylityökielto.


Jäänmurtajalakko uhkaa laivaliikennettä

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 02/1056918Merimies-Unioni uhkaa jäänmurtajien, monitoimimurtajien ja saariston yhteysalusten lakolla. Lakko alkaa 2. maaliskuuta klo 10 alkaen sitä mukaa, kun alukset saapuvat satamaan, jos sopua ei ennen sitä synny.

Merimies-Unionin ja jäänmurto- sekä saariston yhteysalusliikennepalveluja tuottavan Arctia -konsernin väliset työehtosopimusneuvottelut eivät ole edenneet toivotusti.

Pienet alukset kärsivät eniten

Uuden liikenneviraston talvimerenkulun yksikön päällikkö Ilmari Aro uskoo, että mahdollinen lakko ei pysäytä kaikkea liikennettä.

- Isot, voimakkaat alukset kuten matkustajalaivat, ro-ro-alukset ja tankit todennäköisesti kulkevat lakosta huolimatta. Esimerkiksi isoilla matkustajalautoilla on niin paljon hevosvoimaa, että pääsevät liikkumaan, Aro sanoo.

Jäätilanne Suomen vesillä pysyy toistaiseksi vähintään ennallaan. Ennusteet kertovat, että jos muutoksia tapahtuu, jäät pikemminkin lisääntyvät kuin vähentyvät. Tämä tietää vääjäämättä ongelmia osalle aluksista.

- Jos jäätä on näin paljon kuin sitä on nyt, ainakaan huonokulkuisimmat laivat eivät pääse satamiin ilman murtajien apua. Lakkovaroitus on jätetty maaliskuun aluksi, mutta täytyy muistaa, että ministeriö voi sitä siirtää, jos he näkevät sen aiheelliseksi, Aro muistuttaa.

Jäänmurtobisnes tappiollista

Arctia -konserni aloitti toimintansa kuluvan vuoden alussa ja se on kokonaisuudessaan valtion omistama. Konserni tuottaa jäänmurtopalveluja viidellä perinteisellä jäänmurtajalla ja kolmella monitoimimurtajalla sekä hoitaa saariston yhteysalusliikennettä 11 aluksella.

Merimies-Unionin mukaan jäänmurtamisesta valtiovallan kanssa tehty sopimus ei kata jäänmurrosta syntyviä kustannuksia. Kun Arctia -konsernille siirtyi vielä sen edeltäjältä Varustamoliikelaitokselta huomattavia tappioita, konsernin toiminta ei tule olemaan mahdollista ilman jäänmurtoa koskevien palvelusopimusten uudistamista.

Arctia-konsernissa on vastikään aloitettu yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on jopa 50-70 henkilötyövuoden suuruiset työvoiman leikkaukset, jotka kohdistuvat pääasiassa Merimies-Unionin jäsenistöön. Samaan aikaan osaavasta henkilökunnasta on kuitenkin pulaa kaikkien murtajien ollessa töissä, liitosta kerrotaan.


Porin kemiantehtaan väki marssi ulos

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Porin ... 5252929270

Porissa sijaitsevan Sachtleben Pigments Oy:n työntekijät poistuivat maanantaina työpaikaltaan protestina yrityksen saksalaisjohdon henkilöstöpolitiikalle. Työntekijöiden mukaan yritysjohto kyseenalaistaa suomalaisia sopimusjärjestelmiä ja jopa lakeja.

Tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka ovat järjestäytyneet SAK:laiseen Team Teollisuusalojen ammattiliittoon. Tehtaalla valmistetaan titaanioksidia.

Ammattiosaston mukaan yrityksen johto muun muassa painostaa eläkesäätiötään heikentämään eläke-etuja. Kiistaa on myös pääluottamusmiehen asemasta sekä ay- ja työsuojelukursseista.

Työntekijät palaavat töihin tiistaiaamuna.

       
  Quote
työtön
  17.02.2010 @ 09:10

500 työntekijää marssi ulos UPM:n Kymin tehtaalla

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/500+t ... 5252973207

Metsäjätti UPM:n Kymin tehtaalla Kuusankoskella alkoi keskiviikkoaamuna kolmen vuorokauden työnseisaus. Tehtaan pääluottamusmiehen mukaan ulosmarssiin osallistuu noin 500 tehtaan 700 työntekijästä.

UPM ilmoitti eilen parinsadan työntekijän vähentämisestä yhtiön Kaukaan ja Kymin paperi- ja sellutehtailla.

Mielenilmaukseen osallistuvat työntekijät palaavat työpaikalleen aamukuudelta lauantaina.

Koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät tehtailla helmikuun aikana. Suunniteltujen järjestelyjen toteuduttua Kaukaan henkilöstömäärä on noin 700 ja Kymin noin 600 henkilöä vuoden 2010 loppuun mennessä.

UPM leikkaa jälleen Kaukaan ja Kymin tehtaiden toimintaa

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/UPM+l ... 5252950172


Kaukaan sellutehdas Lappeenrannassa.

Metsäjätti UPM jatkaa leikkauslinjaansa. Yhtiö ilmoitti tiistaina, että Kaukaan ja Kymin paperi- ja sellutehtaiden "toiminnan tehostaminen jatkuu".

Henkilöstövaikutus on noin 100 henkilöä kummallakin tehtaalla. Yhtiö tiedotti asiasta tiistaina Kuusankoskella ja Lappeenrannassa.

UPM:n mukaan tavoitteena on tehtaiden kilpailukyvyn parantaminen siirtymällä "aiempaa joustavampaan ja kustannustehokkaampaan tapaan toimia".

Käytön ja kunnossapidon ja eri osastojen välistä yhteistyötä tiivistetään sekä Kaukaan ja Kymin yhteisten resurssien käyttöä tehostetaan.

Koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät tehtailla helmikuun aikana. Suunniteltujen järjestelyjen toteuduttua Kaukaan henkilöstömäärä on noin 700 ja Kymin noin 600 henkilöä vuoden 2010 loppuun mennessä.

Tällä hetkellä Kaukaan sellu- ja paperitehtailla sekä tehdaspalvelussa työskentelee noin 800 henkilöä ja Kymillä noin 700 henkilöä.

Tammikuussa UPM ilmoitti lakkauttavansa vaneritehtaat Lappeenrannassa ja Heinolassa, jalostetehtaan Parkanossa ja Heinolan sahan.

Yhtiö ilmoitti että näiltä paikkakunnilta häipyy yhteensä noin 830 työpaikkaa.

       
  Quote
työn iloa
  17.02.2010 @ 11:22

Tampereen kaupungin työntekijöitä käsketään pitämään suut supussa

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/170168.shtml

Tampereen kaupunki ei voi kieltää työntekijöitään kertomasta mielipiteitään. Tästä ylin johto on yhtä mieltä.

Silti esimerkkejä tulee koko ajan vastaan. Viimeksi asia nousi esiin sosiaaliasemien keskittämissuunnitelman yhteydessä, jossa sosiaalityöntekijöitä kiellettiin puhumasta asiasta julkisuudessa. Myös Koukkuniemen sijaissäästöjen ja kouluverkkouudistuksen yhteydessä työntekijät ovat sanoneet toimittajalle, etteivät saa kommentoida.

Sosiaalipalveluista vastaava johtaja Heikki Lätti sanoo, että työntekijöitä kuullaan asioita valmisteltaessa.

- Kun valmisteluvaiheen jälkeen valitaan päätöksentekoon vietävä linja, siihen sitoutuvat niin johto kuin työntekijätkin. Päätöksentekoon asti pulinat pois. Ei ole mahdollista, että eri mieltä olevat työntekijät lähtevät käymään omaa kamppailuaan mediassa vaikuttaakseen päätöksentekoon, Lätti sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Irene Roivaisen (vihr) mukaan suiden suitsiminen kuuluu pitkäaikaiseen toimintakulttuuriin Tampereella.

- Ei tämä ole mikään uusi ilmiö. Kun olin aikoja sitten sosiaali- ja terveyslautakunnassa, ilmeni, etteivät työntekijät saaneet puhua.

Viestintäjohtaja Anna-Maria Maunun mukaan työntekijöiden hiljentäminen nousee tasaisin väliajoin esiin kiistanalaisten asioiden valmistelussa.

- Joskus on joku tuskastunut esimies soittanut ja kysynyt, eikö työntekijöitä voisi kieltää puhumasta. Olen sanonut, että ei, Maunu naurahtaa.

Maunun mukaan työntekijöiden sananvapautta ei voida rajoittaa. Kaupunkia ei voi rinnastaa yritykseen. Vain kaupungin osakeyhtiöt ovat poikkeus.

Pormestari Timo P. Nieminen (kok) ei ole törmännyt työntekijöiden puhekieltoon.

- En näe tässä isoa ongelmaa. Kannatan avoimuutta. Kaupungilla ei ole tällaista kieltoa. Uskon silti, että kaikkea löytyy.

       
  Quote
strike where it hurts!
  19.02.2010 @ 19:37

Stevecon ahtaajat lakossa Kotkassa

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/S ... 5253055234

Satamaoperaattori Stevecon ahtaajat aloittivat runsaan vuorokauden mittaisen lakon perjantaiaamuna Kotkan satamassa. Lakko päättyy lauantaina kello 14.

Lakko pysäyttää täysin Stevecon toiminnan, mutta vaikuttaa yhtiön tuotantopäällikön Arto Sinikannaksen mukaan myös muiden operaattorien toimintaan. Operaattorit tekevät satamassa yhteistyötä.

Stevecolla on Kotkan satamassa 500 ahtaajaa, mikä on noin 70 prosenttia koko sataman ahtaajien lukumäärästä.

Sinikannas kertoo, että yhtiö sai ilmoituksen lakosta torstai-iltana. Tämän jälkeen Steveco alkoi informoida asiasta asiakkaitaan.

Sinikannaksen mukaan lakko vaikuttaa eniten metsäteollisuuden vientiin sekä transitoliikenteeseen Venäjälle.


Huolinta-alallekin lakkovaroitus

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/H ... 5253059278

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on antanut huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen. Lakko alkaa 5. maaliskuuta kello 06.00, ellei sitä ennen neuvotteluissa päästä tulokseen.

Ilmoitus koskee 12 alan yritystä, ja se alkaessaan pysäyttää merkittävän osan ulkomaanliikenteen huolintatoiminnoista. Suurimpia lakon piirissä olevia huolinta-alan yrityksiä ovat muun muassa DHL, DSV Solutions Ab, Nurminen Logistics ja Beweship.

Lakko koskisi suurinta osaa niistä noin 1 100 työntekijästä, joihin sovelletaan varastotyöntekijöiden työehtosopimusta.

AKT on antanut lakkovaroituksen myös satamien ahtaustoimintaan sekä autoliikenteeseen. Ahtaajien lakko alkaa 4. maaliskuuta ja autoliikenteen lakko 2. maaliskuuta.


Kemian akavalaiset vaativat lakonuhalla matkakorvauksia

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kemi ... 5253066064

Kemianteollisuuden ylemmät toimihenkilöt uhkaavat lakolla. Akavalaiseen YTN:ään kuuluvien toimihenkilöiden työtaistelu alkaisi 20 suurimmassa kemianteollisuuden yrityksessä ulosmarssilla 5. maaliskuuta.

Lakko alkaisi 9. maaliskuuta.

YTN:n tavoitteena on kattava työehtosopimus, jonka perusteella maksettaisiin ylityö- ja työmatkakorvauksia.

Kemian alan työntekijät ja toimihenkilöt ovat sopineet jo aiemmin työehdoistaan työnantajapuolen kanssa. Heille ylitöistä ja ja matka-ajasta maksetaan erikseen.


Kouvolassa lakkoillaan koulujen lakkautuksia vastaan

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 02/1061272

Kouvolan alueella on meneillään laaja koululakko, jossa on mukana noin 250 lasta. Vanhemmat haluavat lakolla estää kahdeksan koulun lakkauttamisen.

Koulujen lakkauttamista on perusteltu muun muassa alueen kouluverkon laajuudella ja oppilasmäärien vähenemisellä.

Vanhemmat kantavat huolta myös ylipitkistä koulumatkoista, mutta viranomaiset ovat laskeneet toimivansa lain mukaan.

       
  Quote
suonet tukkoon
  20.02.2010 @ 12:59

AKT:ltä taas lakkovaroitus

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkina ... 0102611/12Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on jättänyt jo kolmannen lakkovaroituksen. Tuorein lakonuhka koskee huolinta-alaa.

Lakko alkaisi perjantaiaamuna 5. maaliskuuta, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei sitä ennen päästä sopuun. Se koskisi noin tuhatta AKT:n jäsentä.

Työministeriö siirsi tällä viikolla AKT:n kahta aiempaa lakonuhkaa maaliskuun ensimmäiselle viikolle. Autoliikenteen lakko uhkaa alkaa tiistaina 2. maaliskuuta ja satamat sulkeva ahtaajien lakko torstaina 4. maaliskuuta.

       
  Quote
villikissa
  21.02.2010 @ 14:52

Ahneet ahtaajat ja työntekijöitä alistavat työnantajat vastakkain

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ahne ... 5253110649

Ahtaajien edellisen työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan kolmanneksi viimeiseltä sivulta alkaa pykälä 21. Otsikon "Muutosturvarahasto MURA" alla on neljä lyhyttä kappaletta, jotka uhkaavat ajaa satamien ahtaajat lakkoon 4. maaliskuuta.

Tähän päivään mennessä työntekijöiden AKT ja työnantajaa edustava Satamaoperaattorit ry eivät ole päässeet sopuun siitä, mitä pykälä 21 tarkoittaa. Työntekijöiden mielestä siinä sovittiin muutosturvarahasta, jonka jokainen työttömäksi jäävä ahtaaja saisi. Työnantajien mielestä sovittiin vain muutosturvarahastosta, ei muutosturvarahasta jokaiselle ahtaajalle.

Pykälää pohtinut työryhmä teki töitä yhdeksän kuukautta, mutta lopetti tuloksettoman työnsä viime syksynä.

Valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla haetaan sopua alalle, jolla työehtosopimuskiistoilla on pitkä historia.

1970-luvun alkuun asti kaikki ahtaajat olivat tilapäisiä. Heidät palkattiin yleensä päiväksi kerrallaan sen mukaan miten töitä oli. Ja kun töitä ei ollut, palkkaa ei maksettu.

Se oli joustavaa työntekoa jos mikä.

Joustavuudella oli kuitenkin varjopuolensa. Satamatyöläiset oppivat välttelemään lasteja, joista sai huonoa urakkapalkkaa. Epäsäännöllinen työ johti epäsäännölliseen elämään, ja viina tuoksahti välillä myös työpaikalla.

Se ei ollut työnantajankaan etu. Vähitellen ahtaajien työehdot alkoivat parantua samaa tahtia kohisten kasvavan ulkomaankaupan kanssa. Ahtaajien käsien kautta kulki tavaraliikenne, ja se antoi ahtaajille neuvotteluvoimaa.

Ahtaajia alettiin palkata vakituisiksi, ja vuonna 1972 solmittuun työehtosopimukseen tuli merkintä, jonka mukaan työvoimasta 80 prosenttia piti olla vakinaisia. Myöhemmin 1970-luvulla ehto kiristyi niin, että 90 prosenttia työvoimasta piti olla vakinaista.

"Tilapäiset ovat olleet toisaalta hyvä asia, toisaalta huono. Hyvä siksi, että he ovat olemassa, mutta huono, koska vakinaisten työehdoista on tullut niin jäykät", Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoo.

Jäykkä on sana, joka toistuu työnantajien puheissa heidän kommentoidessaan ahtaajien työaikamääräyksiä. Aamuvuoroon tulleet ahtaajat saattavat joutua odottamaan myöhästynyttä laivaa useita tunteja ja kun kahdeksan tunnin työvuoro loppuu, hommat ovat yhä kesken.

Silloin työnantaja on vaikean valinnan edessä. Aamuvuorolaiset voivat jatkaa hommansa loppuun kalliina ylitöinä tai työnantaja voi kutsuta hätiin tilapäisiä ahtaajia. Työehtosopimuksen mukaan heillekin pitää kuitenkin maksaa kahdeksan tunnin palkka, vaikka töitä olisi vain tunniksi.

"Vaikka tilanne olisi niin huono, että satamaan tulisi yksi laiva kuukaudessa, sekin saatetaan joutua tekemään ylitöinä", Mutru sanoo.

"Ihmisen täytyy tietää, milloin työvuoro alkaa ja milloin se päättyy", AKT:n sopimussihteeri Arto Sorvali vastaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto on heittänyt löylyä neuvottelukiukaalle julkaisemalla uutisia ahtaajien palkoista. EK:n mukaan vakinaiset ahtaajat tienasivat vuonna 2008 keskimäärin 47 700 euroa, melkein neljä tonnia kuukaudessa. Se ylittää reilusti suomalaisten keskimääräisen palkkatason.

AKT:n mielestä EK:n julkaisemista luvuista haisee yritys luoda mielikuva ahtaajista duunarien palkkakuninkaina. Työntekijöiden mukaan keskiarvoa nostavat kolmivuorotyötä tekevät ahtaajat. Lisäksi öisin tehtävästä ahtauksesta maksetaan tuntuvat lisäkorvaukset, minkä takia vain Oulun satamassa ahdataan öisin.

"Ennen jokaisia neuvotteluja työnantajalta kuullaan sama laulu. Valtaosa ahtaajista tekee kaksivuorotyötä, jolloin tuosta luvusta voi vähentää 10 000 euroa", Sorvali sanoo.


Ahtaajien edellinen työehtosopimus

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ahta ... 5253110654

Poimintoja ahtaajien edellisestä työehtosopimuksesta, joka oli voimassa 16. 2. 2008-31. 1. 2010.

  • Vakinaisten ahtaajien työaika on 8 tuntia päivässä ja 34,5 tuntia viikossa. Vuotuinen työaika tasataan 34,5 viikkotuntiin antamalla palkallisia vuorovapaita.

  • Tuntipalkka vaihtelee kokemuksen mukaan. Lisiä maksetaan muun muassa pätevyydestä, iltavuoroista, yövuoroista ja lauantai-illoista.

  • Ylityökorvausta maksetaan kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 50 prosentilla ja seuraavilta tunneilta 100 prosentilla korotettua palkkaa. Lauantaisin ylityökorvaus on ensimmäisestä tunnista alkaen 100 prosenttia; sunnuntaisin kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 150 prosenttia ja sen jälkeen 200 prosenttia.

  • Vakinaisia ahtaajia tulee olla 90 prosenttia työvoimasta.

Katainen toivoo malttia satamien lakkoiluun

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/201 ... 0102653/12Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan tarpeeton riitely ainoastaan heikentää hyvinvointiyhteiskuntaa. Katainen perääkin työmarkkinaosapuolilta enemmän yhteisvastuuhenkeä.

Katainen ilmaisi huolensa satamien ja liikenteen lakonuhista YLE TV1:n Ykkösaamussa. Kataisen mielestä tarpeeton sisäinen kinastelu ei hyödytä ketään, vaan ainoastaan heikentää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Katainen kiitteli sen sijaan kuntapuolen neuvottelijoita, jotka päätyivät maltilliseen ratkaisuun. Vastaavaa yhteisvastuuhenkeä valtiovarainministeri toivoo muiltakin työehtoneuvotteluja käyviltä.

Hyvinvointiyhteiskuntaa Katainen korjaisi ennen kaikkea kokonaisverouudistuksella ja työuria pidentämällä.

Verotusta on Kataisen mukaan väistämättä kovennettava, mutta ministeri ei halunnut määritellä tarkemmin mihin ja kuinka suurina korotukset kohdistuvat. Henkilökohtaisesti hän kuitenkin suosisi korotuksia ympäristö- ja kulutusveroihin.

Työurien kohdalla Katainen harmitteli erityisesti sitä, että varttuneempi väki saneerataan ulos yrityksistä. Jo vuoden nykyistä pidempi työura toisi 2-3 miljardia verotuloja valtion kassaan.

       
  Quote
New Topic Post Reply

Ensimmäinen | Edellinen | 1 2 3 4 | Seuraava | Viimeinen

 All times are EET. The time is now 11:55 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content 

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Love and violence, properly speaking, are polar opposites. Love lets the other be, but with affection and concern. Violence attempts to constrain the others freedom, to force him to act in a way we desire, but with ultimate lack of concern, with indifference to the other's own existence or destiny. We are effectively destroying ourselves by violence masquerading as love.
R.D. Laing

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_fennovoimano

fennovoima.no.com

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_rojava

Rojavan puolesta

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_vapaasyndikaatti

vapaasyndikaatti.info

banneri_yleislakko

yleislakko.org

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_liittox

liitto X

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_caradura

Caradura's Lounge

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_ilonpilaaja

ilonpilaaja

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015