"Nobody in the world, nobody in history, has ever gotten their freedom by appealing to the moral sense of the people who were oppressing them."
Assata Shakur
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 13.02.2016 @ 00:19

Aamulehden rasistinen paska oksettaa

En ole koskaan Aamulehdestä liiemmin pitänyt ja tuskin lehti kovin suurta kunnioitusta takun käyttäjien keskuudessakaan nauttii. Silti kun sattuu olemaan Tampereelta - byrokraattien ja paskajournalismin paratiisista - niin aina välillä, tai joka päivä, tulee tarkastettua aamulehden sivuilta tuoreimmat uutisotsikot. Harvoin vastaan tulee juttuja, joiden korkea journalistinen taso jotenkin koskettaisi, mutta eilinen juttu romanikerjäläisestä oli lähiaikojen pohjanoteeraus. Aamulehden tavanomaisesti piilevänä esiintyvä rasismi ja sosiaalinen kannibalismi ryöpsähti lukijan silmille. Artikkeliin ei oltu edes yritetty keksiä mitään sanomaa joka "oikeuttaisi" rasistisen kannanoton.


Koko jutun ainoa pointti on uutisen otsikossa: "Paha päänsärky pakotti kerjäläisen lopettamaan työnteon Tampereella", lyhyessä ja harhaanjohtavassa leipätekstissä alleviivataan kuinka romanialainen kerjäläinen ei kestänyt työntekoa kolmea varttia pidempään ja palasi kerjäämään. Artikkelista on linkki Aamulehden Morossa julkaistuun artikkeliin Pariskunta palkkasi romanikerjäläisen siivoamaan - työ ei maistunutAsenteellisesti otsikoitu uutinen on juuri sitä mitä ensivaikutelmalta kuvittelee olevan - tai kun otetaan huomioon, että toimittaja pimittää artikkelin kannalta olennaista informaatiota, on se vielä pahempi kuin mitä odottaisi.

Otsikkoon on tietenkin nostettu romanihenkilön työnvieroksunta, vaikka artikkeli kertoo roskia keräävästä eläkeläispariskunnasta. Pariskunta oli houkutellut kerjäämässä olleen romanihenkilön keräämään kadulta tupakantummeja ja muuta roskaa ruokapalkalla. Ruokapalkkaa Moron jutussa ei tosin mainita. Unohtuiko se? En usko. Jos ruokapalkka mainittaisiin, se veisi pohjan rasistiselta sanomalta ja toimittajan johtopäätökseltä artikkelin lopussa nimittäin todetaan:

"– Hän lähti innokkaana mukaamme keräämään roskia, mutta kolmen vartin jälkeen hän valitteli päänsärkyä. Kun ehdotin urakkaa seuraavalle päivälle, kerjäläinen kieltäytyi ja sanoi ”only money”, eli hän tahtoi vain rahaa."

..Tottakai kuulostaa nasevammalta, että kerjäläiselle kelpaa vain raha, ei työnteko. Kyse oli kuitenkin siitä, ettei kerjäläinen halunnut tehdä töitä ruoka- vaan rahapalkalla.

Koko jutusta löyhkää inho kerjäläisiä ja etenkin romanialaisia sellaisia kohtaan. Aamulehti on viimeaikoina kunnoustautunut ihmisroskakommenteillaan ja muulla sosiaalisella kannibalismilla. Heikossa asemassa olevia kohtaan hyökätään ja mikäs sen helpompaa kuin hyökätä romanikerjäläisiä kohtaan; heillä on hyvin rajalliset tai melkein olemattomat keinot puolustautua Aamulehden ajojahtia vastaan. Ja puhun Aamulehden ajojahdista, sillä lehdellä on päätoimittaja ja loppupelissä päätoimittaja eli Jorma Pokkinen vastaa lehden sisällöstä. Eli kyse ei ole vain artikkelin kirjoittajan Anniina Lahti-Kalan henkilökohtaisista mielipiteistä.

Laitetaan loppuun vielä virallista selvitystä "laiskoista" romanialaisista ja "ahkerista" suomalaisista. Kyllähän se saattaa Lahti-Kalaa vituttaa kun itse edustaa sitä laiskointa sakkia ja hänen halveksimassaan Romaniassa tehdään pidempää työviikkoa kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa.

Tulosta Email

Paluuviite

Tämän kohteen paluuviite-osoite (Trackback URL): http://takku.net/trackback.php/20120824113030537

Ei paluuviitteitä tähän kohteeseen.

20 kommentti(a)

Allaolevista kommenteista on vastuussa vain niiden kirjoittaja, ei sivusto.
24.08.2012 @ 12:25 Anonyymi

Aamulahtarin toimittajat voisivat kertoa, että kuinka paljon pitää tehdä fyysistä ja v-mäistä työtä ollakseen oikeutettu lounaaseen? Lounasruuan saa vitosella ja jos se lasketaan korvaukseksi kolmen vartin siivoamisesta niin tuntipalkaksi tulee 6,666 euroa. Maistuisiko Aamulehden toimittajalle toisten roskien siivoaminen kuudella ja puolella eurolla? Vai miten olisi ollut otsikko: "Kerjäläiselle tarjottiin paskaduunia nälkäpalkalla, aloitti silti hommat heti"?

Jos Aamulahtari on yhteiskunnan tukipylväs niin olisihan se voinut ottaa lähestymistavaksi sen, että maksoiko nämä siisteysporvarit asianmukaiset maksut ja ilmoitukset työnantajan ominaisuudessa? Eikös ruokapalkalla teetätettävä työ ole myös verotuksen piirissä siinä missä muukin työ?

Mutta eihän Aamulahtarin suhteen enää mikään jaksa yllättää.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 12:41 Anonyymi

Voi itku, on se kamalaa kun ei kerjäläisille työ maistu ja lehti ilkeää siitä kirjoittaa Big GrinDD

[ Vastaa | ]

Meikällä olis sulle vähän hommia, saat donitsin kun ne on tehty. Luonnollisesti en sua kauheesti informoi kauan hommia pitää tehdä, kuinka iso donitsi on kyseessä ja millä kuorrutteella, mutta tottakai sä otat tän duunin vastaan. Sillä ethän sä työtä vieroksu?

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 12:57 Anonyymi

Itsekkäät köyhät. Härregud sentään. Pitäisi vielä työstä palkkaakin maksaa.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 13:01 Anonyymi

Kuten Aamulehden itse jutusta käy ilmi ja ensimmäinen kommentti avaa enemmän, työ kyllä maistui, katsottiin sitä oikeastaan millä tahansa tolkullisella palkkatyönteon mittarilla.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 13:41 Anonyymi

Myös se mietityttää, että kun romanikerjäläisten kiinteät yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen on tunnistettu, niin eikö tule mieleen että jos on päätynyt Suomeen kerjäämään esim lainarahoilla niin eikö ole päivänselvää että kaikenlainen järjestäytyminen (esim palkkatyön vastaanottaminen) pyritään kaikin tavoin estämään? Kiristämistä voi tapahtua monella tavalla, esimerkiksi sukua ja perhettä uhkaamalla.

Taas halutaan esittää asiat niin mustavalkoisella tavalla ja viesti tulee rivien välistä selväksi-kuka tahansa joka mätkähtää turvalleen ansaitsee monoa kylkeen.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 14:34 Anonyymi

Eipä jaksa Aamulehti enää yllättää. Toimitus taitaa jakautua nykyään suunnilleen fifty-fifty kokoomuslaisiin ja persuihin - eikä tätä voi olla kukaan lukutaitoinen havaitsematta. Ja toimittajat taloon luonnollisesti valitsee Alma-Median hallituksen valitsema päätoimittaja. Sikäli ihan loogista rasistista paskaa, valitettavasti vaan "kansa" yhä vaan jaksaa uskoa, että kaikki mitä lehdessä lukee on totta.

Jari

PS. Tuolle kyseiselle toimittajalle voisi tehdä terää empatian alkeiskurssi. Tai sitten voisi itse kokeilla palkatonta tupakan tumppien poimimista duuninaan - no, taitaisi tädille tulla äkillinen allergiareaktio jo ehdotuksesta, eli ei taida olla käyttökelpoinen idea.


 

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 14:57 Anonyymi

Oliko sinulla jokin lähde, mistä tiedät tämän ruokapalkka-asian todeksi? Onko sillä lopulta oikeastaaan merkitystä? Eikö kuitenkin ole parempi että tekee sen leipänsä eteen töitä kuin kerjää? Jos ruokapalkka ei kelpaa, ei voida olettaa että he kerjäävät henkensä pitimiksi, jolloin voi miettiä tarvitseeko kerjäläiselle antaa rahaa.

 

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 14:59 Anonyymi

Eläkeläisiltä kuultua.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 15:06 Anonyymi

Sun johtopäätökset on vääriä. Siitä, että joku ei suostu keräämään tupakantumppeja epämääräisellä lupauksella ruokapalkasta, ei voida vetää edes sitä johtopäätöstä, että hän ei kerjäisi henkensä pitimiksi.

Järkevämpää on hakea ruuat roskiksista, mikä on ilmaista (ja jos jotain kiinnostaa, ympäristöystävällistä) ja nopeaa ja käyttää säästynyt aika kerjäämiseen. Ruokapalkka on esim. hankalampi jakaa, eikä sitä voi säästää.

Tälläin rautalangasta väännettynä, kadulla kerjäävä ihminen on luultavasti iloisempi 2 euron kolikosta kuin 5 euron kermaleivoksesta.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 15:13 Anonyymi

"Laitetaan loppuun vielä virallista selvitystä "laiskoista" romanialaisista ja "ahkerista" suomalaisista. Kyllähän se saattaa Lahti-Kalaa vituttaa kun itse edustaa sitä laiskointa sakkia ja hänen halveksimassaan Romaniassa tehdään pidempää työviikkoa kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa."

Jep, ja varmaan juuri ne romanit tekevät tuolla sitä pisintä työviikkoa. Voi pyhä yksinkertaisuus taas.

[ Vastaa | ]
24.08.2012 @ 15:24 Anonyymi

Vai olisiko niin että tämän kerjäläisilmiön takana olevat rikkollisorganisaatiot eivät ole niinkään kermaleivosten perään.

[ Vastaa | ]

No kyllä Romaniassa romanit tekevät varmaan aikalailla saman mittaista työpäivää kuin muutkin romanialaiset. Kun ottaa huomioon, että romanien koulutus on alhaisempaa kuin maan väestön keskimäärin, niin on oletettavaa, että he tekevät keskimääräistä pidempää työpäivää.

Se, että romanien työttömyysaste on yleisesti ottaen korkea johtuu useista tekijöistä, kuten alhaisesta koulutustasosta, rasismista, köyhyydestä, syrjäytymisestä muusta yhteiskunnasta jne. Nämä ovat seikkoja, jotka edelleen palaavat yhteiskunnallisiin tekijöihin. Kyseessä on moniongelmainen ilmiö, jota ei ratkaista potkimalla heikommassa asemassa olevaa. Toisin sanottuna: Se, että aamulehti julkaisee artikkelin, joka on omiaan lisäämään ihmisten negatiivisia asenteita romaneja kohtaan, syventää ongelmaa.

fficial&biw=1920&bih=952&tbm=isch&tbnid=-lfKnu0hqht28M:&imgrefurl=http://www.christopher-robbins.com/wordpress/2011/05/30/you-dont-have-to-fuck-people-over-to-survive/&docid=PXqg2JtcGngdhM&imgurl=http://www.christopher-robbins.com/webactivism/blogimages/TobocmanCoverrevised.jpg&w=460&h=583&ei=EXk3UPi5DYb-4QT_-YCQBg&zoom=1&iact=hc&vpx=177&vpy=124&dur=684&hovh=253&hovw=199&tx=105&ty=104&sig=104024722058381398872&page=1&tbnh=142&tbnw=112&start=0&ndsp=53&ved=1t:429,r:0,s:0,i:67" />

[ Vastaa | ]
25.08.2012 @ 12:37 Arto Luukkainen

 Se että Romanian mustalaisten koulutustaso on yhä edelleen matala johtuu siitä, että mustalaisvanhemmat eivät pidä lapsiaan koulussa. Se kuuluu heidän kulttuuriinsa kuten Suomessakin. Suomessa mustalaisilla on hyvä sosiaaliturva, jonka varassa heistä useimmat elävät. Siltikään lapset eivät käy koulua.

Jos Romanian mustalaiset eivät itse halua tehdä mitään elämänsä eteen, miksi muilla romanialaisilla pitäisi olla velvollisuus siihen tuosta vain? Ihan alkajaisiki mustalaiset voisivat siivota pihansa.

 

[ Vastaa | ]
25.08.2012 @ 15:42 Anonyymi

No niin...mitäpä tähän sanoisi. Eli se on lehden vika, jos kerjäläiset ei halua tehdä "oikeita" töitä? Jos paskajournalismista puhutaa, niin katoppa mitä oot itse tässä kirjotellut. Joo, voi olla että kyseisen jutun kirjottanut toimittaja voi olla hieman negatiivinen kerjäläisä kohtaan, mutta jos he eivät helvetti tee töitä vaikka tarjotaan, niin se ei todellakaan ole Aamulehden vika. Voisitte saatana lopettaa ton paskanjauhamisen ja avate ne silmät ja katsoa miten tämä yhteiskunta/maailma toimii. Ei kaikilla voi olla kaikkki hyvin.

[ Vastaa | ]
25.08.2012 @ 16:35 Anonyymi

"Ei kaikilla voi olla kaikkki hyvin."

Kerroit tällä itsestäsi kaiken olennaisen.

[ Vastaa | ]
25.08.2012 @ 17:30 Anonyymi
Potilaat taas purkavat pahoinvointia katkerassa rasistisessa vihassaan. Se maailman monimutkaisuus vaan on monille liikaa ja omaa mielenterveyttä sitten pönkitetään jatkuvasti vaikuttamalla itselleen oman umpimielisyyden "objektiivisuutta".

Mielenkiintoista myös miten kommentoijan mielestä alipalkatut pimeät työt ovat "oikeita töitä", joiden tekemisen pitäisi olla joku velvollisuus työolosuhteista ja -ehdoista välittämättä. Vittu mitä pelkureita.
[ Vastaa | ]
31.08.2012 @ 03:09 Anonyymi

http://www.iltalehti.fi/tampere/200808078064141_te.shtml

Iltalehti teki myös jutun kun romanikerjäläisiä oli kuskattu mansikkamaalle poimimaan marjoja. Muutaman mansikan jälkeen työinto oli loppunut. Yle teki myös jutun "Kelpaako romanikerjäläisille työ?" vuonna 2010. Ei oikein maistunut. On se media rasistinen.

[ Vastaa | ]
03.09.2012 @ 11:51 Anonyymi

Pariskunta päätti huvittaa keskiluokkaisen kieroutunutta tunne-elämäänsä laittamalla kerjäläisen noukkimaan tupakantumppeja kadulta ruokapalkkaa vastaan. Siinä ei tietenkään nähdä mitään ongelmallista tässä muutenkin keskiluokkaisen luonnevikaisessa kulttuurissa. Sen sijaan kerjäläisen käytöksestä nousee kova poru, kun hänelle alkaa naiivin ensi-innostuksen jälkeen valjeta, miten oksettavasti häntä käytetään hyväksi sosiaalisen itsetyydytyksen välikappaleena.

[ Vastaa | ]
03.09.2012 @ 18:57 Pre Kaarina

 Mustalaiset myös sanovat, ettei risusavotassa tee mitään ylioppilaslakilla. Ensin pitäisi olla halu antaa niitä parempia hommia, sitten voisi ottaa riskin ja kouluttautua. 

[ Vastaa | ]

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

To live outside the law you must be vicious; to live inside you must depend upon the viciousness of strangers.
Geoff Berner

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_fennovoimano

fennovoima.no.com

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_rojava

Rojavan puolesta

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_vapaasyndikaatti

vapaasyndikaatti.info

banneri_yleislakko

yleislakko.org

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_liittox

liitto X

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_caradura

Caradura's Lounge

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_ilonpilaaja

ilonpilaaja

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015