"Lenin taisi olla samanlainen Archie Bunker kuin itse Marx."
Ari Vakkilainen
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 08.02.2016 @ 16:10

Mielenosoitukset pakottivat Kiinan valtion perääntymään tehdaskiistassa

Paikalliset juhlivat Shifangin kaupungissa Kiinassa, kun valtio päätti hylätä suunnitelmat kuparisulaton rakentamisesta. Paikalliset pelkäsivät tehtaan myrkyttävän heidät. Kommunistipuolueen päätös oli ilmeisesti seurausta mellakoinnista sekä pidätetyille osoitetusta tuesta. Myönnytyksellä hallinto on osoittanut haavoittuvuutensa aikana, jolloin sekä Euroopan että Yhdysvaltojen talouskriisit koettelevat myös Kiinan kansantaloutta.


Ilmoitus oli lyhyt: "Shifang ei rakenna tätä hanketta." Mutta aivan kuten Wukanin mellakoille periksi antaminen viime vuonna, se osoitti kuinka Kiinan viranomaiset tekevät kaikkensa välttääkseen vastarinnan liekkien leviämisen. Monissa vähälle huomiolle jääneissä tapauksissa kansannousut on vain yksinkertaisesti tukahdutettu. Mutta toisissa tapauksissa – ehkä niissä, jotka ovat nopeasti saaneet sekä kansallista että kansainvälistä huomiota – ne antavat sentin verran periksi, jotta eivät menettäisi kilometriä. Parinkymmenen "epäillyn rikollisen" vapauttaminen sen jälkeen, kun olivat "saaneet kritiikkiä ja koulutusta sekä katuneet virheitään", tuntuu vahvistavan tätä näkemystä.

Shifang sijaitsee Sichuanin maakunnassa, jota vuoden 2008 maanjäristys koetteli rajusti. "Toipuminen" on edelleen käynnissä ja asukkaiden edessä heiluteltiin työpaikkojen "porkkanaa", jolla koitettiin ylittää huolet vesistön saastumisesta. Sensuurin takia on vaikea löytää aineistoa paikallisten huolista, mutta Ma Jun ympäristöasioiden instituutista kommentoi asiaa seuraavasti:

Raskasmetallihankkeet ovat aina erittäin saastuttavia. Tietenkin se huolettaa ihmisiä. Valtio julkaisi vain lyhyen version tehtaan ympäristöraportista, jossa ei ollut mitään kiinteästä jätteestä ja jätevesistä. Sen olisi pitänyt julkaista täysi versio.

Viime viikon maanantaina ja tiistaina mielenosoittajat hajottivat virastotalon oven sekä ikkunoita ja heittelivät poliiseja kivillä. Poliisit vastasivat väkivaltaisesti, mikä levisi pitkin kiinankielistä internetiä kuvina ja videoina hakatuista ja verta vuotavista mielenosoittajista. Tiiastaina virastotalon edustalla oli massiivinen mielenosoitus, jolloin virkavalta päätti perääntyä.

Valtion nopea periksiantaminen korostaa kommunistipuolueen pelkoja maanlaajuisesta kansannoususta, kun vientivetoinen talous alkaa osoittaa romahduksen merkkejä. Kun tilaukset Euroopasta ja Yhdysvalloista vähenevät, vienti on alimmillaan sitten maaliskuun 2009, jolloin ensimmäinen kriisiaalto oli pahimmillaan. Ostopäällikköindeksi laski viime kuussa 0,2 ja on nyt 50,4. Jos laskua tapahtuu vielä 0,5 se tarkoittaisi taantumaa.

Diktatuurin u-käännös Shifangissa on ehkä antanut sille enemmän aikaa valmistautua, mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että Kiina tulee lähitulevaisuudessa olemaan räjähtävien luokkataisteluiden näyttämö.

[the commune]

Tulosta Email

Paluuviite

Tämän kohteen paluuviite-osoite (Trackback URL): http://takku.net/trackback.php/20120711122658411

Mitä sanottavaa muilla on aiheesta 'Mielenosoitukset pakottivat Kiinan valtion perääntymään tehdaskiistassa':

Mielenosoitukset pakottivat Kiinan valtion perääntymään tehdaskiistassa | 15M Suomi | Scoop.
[...] curating content on your favorite topic.'+ ''+ ''+ ' See How'+ ''+ '', fixedCouldNotClose: true ~); ~, 3000); ~); takku.net- Today, 1:29 PM Rescoop Mielenosoitukset pakottivat Kiinan valtion perääntymään tehdaskiistassa [...] [read more]
Seurattu 11.07.2012 @ 14:28

0 kommentti(a)

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

If yesterday ten villages revolted, one thousand villages must rise tomorrow, even if we have to fill the holds of a hundred (prison) ships like the Buenos Aires. Defeat is not always failure. The future does not always belong to those who triumph. We never play our last card.
Isaac Puente, spanish anarchist

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_fennovoimano

fennovoima.no.com

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_rojava

Rojavan puolesta

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_vapaasyndikaatti

vapaasyndikaatti.info

banneri_yleislakko

yleislakko.org

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_liittox

liitto X

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_caradura

Caradura's Lounge

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_ilonpilaaja

ilonpilaaja

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015