"Nothing is missing from the triumph of civilization. Neither political terror nor emotional poverty."
Anonymous
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 10.02.2016 @ 00:20

Helsingillä on natsiongelma

Helsinkiläisten uusnatsien kerhotilalla ammuskeltiin huhtikuun alussa. Keikkatoimintaan käytettyä tilaa pyörittää uusnatsiryhmä, jonka juuret ovat 1990-luvun rasistisessa väkivallassa.

Kuvakaappaus Musta Sydän -verkkosivusta. Ampumistapaus sattui aamuyöstä 14.4.

 

Viime syksynä toimintansa aloittanut Musta sydän järjestää natsiskineille suunnattuja keikkoja, jollaiset ovat jo kauan olleet uusnatsien keskeisiä propaganda- ja rekrytointitilaisuuksia. Alkuvuodesta Musta sydän mainosti ainakin kolmea keikkaa, joilla vieraili myös ulkomaalaisia bändejä. Natsikollektiivi ei ole Helsingissä ainoa laatuaan, pääkaupungissa on jo aiemmin toiminut Pride-hyökkäyksistä vastannut Kansallinen vastarinta.


Mustan sydämen keikkatilan sijainti on ollut tarkkaan varjeltu salaisuus. Keikkoja mainostaneissa julisteissa tarkimmaksi sijainniksi on määritelty Roihupelto. Tarkempia tietoja on saanut keikkamainoksessa mainitusta sähköpostiosoitteesta. Huhtikuun puolessavälissä Mustan sydämen kerhotilan sijainti kuitenkin selvisi ikään kuin vahingossa. Suomalaisen natsibändin Civic Dutyn keikkaa seurasi hämärä aseellinen yhteenotto, johon poliisin mukaan saattoi liittyä myös tunnetun rikollisjengin jäseniä.

Tapahtuman uutisoinnista selviää, että Mustan sydämen kerhotila on Pulttitiellä Roihupellon teollisuusalueella. Julkisuudessa ollut kuva osoittaa, että tila sijaitsee kellarikiinteistössä Pulttitie 16:sta sisäpihalla. Tilan omistaa Kiinteistö Oy Pulttitie 16 ja sen vuokralaisena on ASP Helsinki Oy, jonka hallituksessa istuu Atte Juhani Enroth ja eräs toinen henkilö.

Atte Enrothilla on pitkä historia Helsingin oikeussaleissa. Vuonna 1998 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Enrothin 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen hänen hyökättyään noin 30 natsiskinin kanssa Kontulassa jalkapalloa pelaneiden somalien kimppuun. Vuonna 2006 Enroth tuomittiin pahoinpitelystä helsinkiläisessä kapakassa.

Ideologialtaan ja toimintatavoiltaan Musta sydän asettuu tukevasti eurooppalaiseen väkivaltaisen uusfasismin liikekenttään. Ryhmän strategia on metapoliittinen; ensin luodaan kulttuurista pohjaa poliittiselle muutokselle rakentamalla alakulttuuria ja sen jälkeen aletaan harjoittamaan selkeästi poliittista toimintaa. Vaikutteet tulevat sellaisilta liikkeiltä kuten Italian Casa Pound, Ruotsin Fria nationalister ja Saksan Freie nationale strukturen, eli samoilta ryhmiltä, jotka Kansallinen Vastarinta kutsui Suomeen lokakuussa 2011. Musta sydän on siis osa “autonomista” äärioikeistoa, joka hakee tyylivaikutteita paitsi hitlerismiltä, perinteiseltä fasismilta ja erilaisilta uusfasistisilta liikkeiltä myös autonomisen ja anarkistisen vasemmiston perinteistä. Tämä erottaa ryhmän Kansallisesta vastarinnasta, vaikka myös yhteistyötä ja yhteisiä vaikutteita on runsaasti.

Mustan sydämen kerhotilan yhteydet 1990-luvun natsiliikehdintään eivät jää Enrothiin. Monet Mustan sydämen mainostamista keikoista on järjestetty 90-luvulla toimineen ja Skinivalkoinen Suomi -dokumentista tutulla Helsinki Skins -nimellä. Nimi on lyhenne Helsinki Skinheadsistä, joka on myös vuonna 1997 rekisteröity yhdistys, jonka yhtenä nimenkirjoittajana toimii Jarkko Petteri Räsänen. Hänet tuomittiin Enrothin ja kymmenien muiden tapaan Kontulan joukkopahoinpitelystä. Mustan sydämen kerhotilan viimeisimmällä keikalla yhtenä järjestäjänä oli myös aktiivisuudensa huipun jo pari vuotta sitten ohittanut Oriveden Blood & Honour.

Suomalaiset äärioikeistolaiset ovat syyllistyneet viime vuosina useisiin väkivallantekoihin. Helsingin lisäksi esimerkkejä natsiskinien tekemistä pahoinpitelyistä on runsaasti myös muista kaupungeista, kuten Turusta, Joensuusta ja Savonlinnasta. Tämä on tärkein syy olla huolestunut Roihupellon kerhotilan toiminnasta.

Toinen syy seurata väkivaltaisen äärioikeiston aktivoitumista ilmenee Ylen uutisesta: “(…) pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit”.

Kolmanneksi sekä Suomen viranomaiset että ns. sisäsiisti äärioikeisto eli “maahanmuuttokriitikot” pyrkivät aktiivisesti vähättelemään äärioikeiston uhkaa. Sisäsiistin äärioikeiston rasistinen agenda on kuitenkin luonut itseluottamusta kaduilla toimiville ryhmille.

Helsingin “natsiongelmaa” ei enää voida kiistää. Musta sydän on Kansallisen Vastarinnan ohella ensimmäinen ryhmä, joka pyrkii yhdistämään toiminnan verkossa kaduilla tapahtuvaan suoraan toimintaan. Kahden eri poliittisen organisaation lisäksi uusnatseilla on nyt tukenaan tila, jonka kautta he voivat aktiivisesti rekrytoida uusia ihmisiä liikkeeseensä musiikin ja muun näennäisesti epäpoliittisen toiminnan kautta.

Viimeistään kesän 2010 Pride-iskun jälkeen tuli selväksi, ettei natsiongelma ole katoamassa. Päinvastoin väkivallan uhka erilaisia vähemmistö- ja vasemmistoryhmiä kohtaan kasvaa. Se vaikeuttaa myös vaikutusvaltaansa kasvattavan, parlamentissa ja keskustelupalstoilla toimivan rasistisen oikeiston julkista kritiikkiä. On mielenkiintoista nähdä, miten viranomaiset ja toisaalta “maahanmuuttokriitikot” aikovat jatkossa suhtautua Mustaan sydämeen, jonka tausta on 1990-luvun erittäin väkivaltaisessa uusnatsimiljöössä.  Ongelman vähättelyn sijaan viranomaisten tulisi ottaa kaduilla kasvava väkivallan uhka tosissaan ja pyrkiä estämään väkivaltaisten äärioikeistoryhmien toiminta.

 

14.05.2012.
DAN KOIVULAAKSO & MIKAEL BRUNILA

[Ajatuspaja ja verkkolehti Laitos]

Tulosta Email

Paluuviite

Tämän kohteen paluuviite-osoite (Trackback URL): http://takku.net/trackback.php/20120516011951505

Ei paluuviitteitä tähän kohteeseen.

4 kommentti(a)

Allaolevista kommenteista on vastuussa vain niiden kirjoittaja, ei sivusto.
16.05.2012 @ 19:35 huolestunut

suunnittelevat jonkinlaista "vallankumousta"?!?!?!!?

[ Vastaa | ]
24.05.2012 @ 09:56 Akrata

Hyvää settiä. Mut Kansallinen Vastarinta ei ole järjestö vaan järjestön - Suomen Vastarintaliikkeen - vaihtoehtomedia. Hämäräks jäi myös millä perusteella pidätte Mustaa Sydäntä ryhmänä eikä vaan jonkun kuulapään ylläpitämänä tietoa välittävänä nettisivustona. Sori, mut tälläset pienet mutkan suoristukset horjuttaa mun uskoa argumentointiinne...

[ Vastaa | ]
24.05.2012 @ 21:54 Anonyymi

Tarkoitit varmaan sanoa, että "mutkan suoristukset horjuttaa mun uskoa kirjoittajan argumentointiin"... Mutta tuo Suomen vastarintaliikkeen ja niiden julkaisun sekoittaminen toisiinsa on kyllä merkillisen yleistä. Vai voisikohan se olla tarkoituksellista?

[ Vastaa | ]
25.05.2012 @ 13:35 Akrata

"Tarkoitit varmaan sanoa, että "mutkan suoristukset horjuttaa mun uskoa kirjoittajan argumentointiin"

En, vaan kommenttini oli osoitettu kirjoittajille (2 henkilöä), ei millekkään laajemmalle kollektiiville.

"Mutta tuo Suomen vastarintaliikkeen ja niiden julkaisun sekoittaminen toisiinsa on kyllä merkillisen yleistä. Vai voisikohan se olla tarkoituksellista?"

Tarkoituksellista? Mitä hyötyä siitä on? Haittaa ainakin on, koska se luo epäilyksen varjoa kirjoittajan/kirjoittajien perehtyneisyydelle.

Siitä huolimatta kokonaisuudessaan hyvää analyysiä.

[ Vastaa | ]

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Tulta ja tulikiveä kaikelle mikä esittää kapitalismin voittoa! Luokka luokkaa vastaan tämän maailman loppuun saakka! Vallankumous ensin ja aina!
Ateenalainen anarkisti
http://insurrectionnewsworldwide.blogspot.com.au/2015/07/athens-greece-arson-attack-against.html  (2015)

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_fennovoimano

fennovoima.no.com

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_rojava

Rojavan puolesta

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_vapaasyndikaatti

vapaasyndikaatti.info

banneri_yleislakko

yleislakko.org

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_liittox

liitto X

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_caradura

Caradura's Lounge

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_ilonpilaaja

ilonpilaaja

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015