"Anarchy is not chaos, but order without control."
David Lyson
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 01.03.2015 @ 21:06

Italia: Katsaus luotijunalinjaa vastustavan NO TAV -liikkeen taustoihin

 Italiassa käytävä raju kamppailu luotijunalinjan rakentamista vastaan on noussut taas uutisotsikoihin täkäläisissä valtamedioissa. Tässä on lyhyt katsaus luotijunalinjaa vastustavan NO TAV -liikkeen taustoihin:

NO TAV (Ei Luotijunille) on Pohjois-Italiassa Piemonten alueella Valsusassa syntynyt liike joka vastustaa uuden luotijunaradan rakentamista Italian Torinon ja Ranskan Lyonin välille. Tämä rautatie kuuluu osaksi EU-hanketta rakentaa luotijunayhteys Lyonista Budapestiin ja sieltä edelleen Ukrainaan. Samankaltaiset protestiliikkeet ovat vastustaneet rautatielinjan rakentamisesta aktiivisesti 90-luvun alussa Firenzessä, Bolognassa ja Roomassa. Susan laakson kamppailusta on kuitenkin tullut kuuluisa sen militanttiuden ja poliisin väkivaltaisen repression ansiosta.


NO TAV -liike lähtee siitä yksinkertaisesta ajatuksesta, että uusi luotijunarata on täysi turhake jonka rakentamisesta ei hyödy kuin hankkeessa osallisena olevat yksityisyritykset. Liikkeen mukaan nykyinen rautatielinja Piemonten ja Ranskan välillä on kyllin hyvä, varsinkin jos otetaan huomioon ettei alueen liikenne ole koskaan ollut kovin korkea. Jos rautatielinja rakennetaan, tarkoittaa se vuoristolaakson asukkaille ympäristökatastrofin lisäksi suuria taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Rakennustyöt tuhoavat peruuttamattomasti suuren osan Valsusan luonnosta ja koituvat kohtaloksi usealle paikalliselle kylälle ja paikallistaloudelle.

Italiassa luotijunaratojen rakentaminen on osa ns. ”strategisia hankkeita” mikä on poliittista paskapuhetta ja käännettynä tarkoittaa, että laki sallii tämän kaltaisten hankkeiden toteuttamisen konsultoimatta paikallista väestöä, instituutioita tai mitään muutakaan. Toteuttaakseen hankkeen, joutuu taloudellisessa kurimuksessa kamppaileva Italia turvautumaan kymmenien miljoonien italialaisten veronmaksajien varoihin peruspalvelujen, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen, kustannuksella. Rautatielinjan rakentamisesta hyötyisivät lähinnä projektissa mukana olevat yksityisyritykset kuten rakennusyhtiöt. Valmistuttuaan vähäkäyttöinen rata kuitenkin jäisi tappiota tuottavaksi taakaksi veromaksajien harteille. Italiassa, aivan kuten Rossportissa Irlannissa, ovat paikallisten ihmisten huolenaiheet ja ehdotukset on jätetty kokonaan huomiotta Rahan Jumalan edessä.

NO TAV -liike on esittänyt oman ehdotuksensa alueen kehittämiselle, johon kuuluu seuraavat kohdat:

  • tuotanto ja jakelu tulee järjestää niin, että ihmisten ja tavaroiden tarpeettomalta kuljetukselta vältytään

  • on tuettava paikallista ja kestävää taloutta suuryritysten sijaan

  • työläisten ja opiskelijoiden liikkumisen tarpeeseen on kehitettävä kestäviä ja ekologisia ratkaisuja

  • nykyisen rautatielinjan käyttöön ja tukemiseen pitää panostaa enemmän

[Italy Calling]

Valtamedioiden uutisointia kamppailusta uutisfoorumilla.

Kattavampaa analyysiä TAV-hankkeesta ja sen vastaisesta kamppailusta löytyy 2009 julkaistusta artikkelista Pysäyttäkää tuo luotijuna.

Tulosta Email

Paluuviite

Tämän kohteen paluuviite-osoite (Trackback URL): http://takku.net/trackback.php/20110704142713299

Ei paluuviitteitä tähän kohteeseen.

0 kommentti(a)

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Laatikot joissa heidät tuotiin hylättiin ja he nauttivat auringosta ja tutkiskelivat ruohoa ensimmäistä kertaa elämässään. Monille tämä voi vaikuttaa merkityksettömältä, mutta oletko ikinä miettinyt mitä nuo ensimmäiset vapauden hetket merkitsevät sorretulle eläimelle?
9 broilerikanan vapauttajat
Liberacion Total -sivusto  (Santiago, Chile )

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_oulutopia

OulUtopia

banneri_dena

Squat Dena

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_pif

Punk In Finlandnet

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

TURVA-verkosto

TURVA-verkosto