"Police stations all over the world must have more common with each other than with the neighborhoods in which they are located."
Sophia Nachalo
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 11.02.2016 @ 06:18

IL: Turvakameran dramaattinen tallenne - mies hakattiin julmasti Pasilan poliisiputkassa

Kiinniotetun raaka kohtelu tapahtui poliisin silmien alla.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan Pasilan poliisiputkassa tapahtunutta poikkeuksellista pahoinpitelyä.

Syytettynä on 55-vuotias vartija-vahtimestari, joka iski putkaan tuotua miestä nyrkillä päähän toisen vartijan pitäessä uhria kiinni putkan betonilattialla.

Koko tapahtumasarja on tallentunut Pasilan poliisivankilan valvontakameroille. Niistä paljastuu myös, miten poliisit osallistuivat miehen käsittelyyn.
Kuljettaja potki ja löi

Tapahtumat saivat alkunsa reilu vuosi sitten, kun Hietalahdenrantaa ajanut satamavalvoja osui autollaan helsinkiläiseen keittiömestari Rasoul Pourakiin, 46. Suuttunut kuljettaja pysäytti autonsa ja kävi käsiksi Pourakiin potkaisemalla ja kaatamalla hänet maahan.

Satamavalvoja asettui keskellä katua selällään makaavan Pourakin päälle ja löi häntä leukaan. Paikalle hälytetyt poliisit ehtivät nähdä, kuinka kuljettaja vielä oli Pourakin kimpussa.

Kuljettajan mukaan Pourak oli potkaissut hänen autoaan. Pourak puolestaan kertoi kaatuneensa väistäessään kohti ajavaa autoa. Siinä yhteydessä hänen jalkansa oli osunut auton kylkeen.

Poliisit ryhtyivät selvittämään tilannetta. Pourakin käskettiin mennä poliisiautoon odottamaan sillä aikaa kun poliisit puhuttivat satamavalvojan ja kuvasivat tämän sormen, jota Pourak oli purrut kahakan aikana.

Putkareissun syytä ei kerrottu

Kun tilanne oli selvitetty, poliisit päästivät kuljettajan jatkamaan matkaansa. He ilmoittivat Pourakille, että tämä vietäisiin Pasilan poliisiputkaan.

Miestä ei missään vaiheessa pantu käsirautoihin. Pasilan poliisin kuvatallenteista näkyy, että Pourak kävelee rauhallisesti poliisien saattamana putkan vastaanottoon ja istahtaa penkille.

Pourak yrittää kysyä poliisilta, miksi hänet on tuotu putkaan ja mistä häntä epäillään. Hän haluaisi esitellä poliiseille kipeän jalkansa, mutta nämä haluavat ottaa hänestä kasvokuvan.

- En halunnut mihinkään kuvaan ennen kuin minulle kerrottaisiin, miksi minut oli tuotu putkaan.

Kaksi iskua nyrkillä

Kuvanauhoilta paljastuu, miten paikalle tulleet kolme vartija-vahtimestaria käyvät Pourakin kimppuun ja repivät hänen päätään ylös poliisin ollessa kameran kanssa kontallaan Pourakin edessä.

Kun kuvaaminen ei onnistu, vartijat lähtevät raahaamaan Pourakia poliisitalon kellariin.

Naisvartija avaa portin, miesvartijat pakottavat Pourakin polvilleen alkaen repiä irti tämän vyötä ja solmiota.

- En saanut itse irrottaa niitä. He kaatoivat minut lattialle.

Pourak yrittää päästä vartijoiden alta. Toinen pitää Pourakista kiinni, kun toinen lyö häntä kahdesti nyrkillä. Ainakin toinen iskuista osuu Pourakia päähän.

Nyrkillä lyönyt vartija pyytää naiskollegaansa tuomaan yläkerrasta pampun asiakkaan rauhoittamiseksi.

Kuristi kurkusta ja repi solmiota

- Jossain vaiheessa toinen vartijoista oli polvillaan rintani päällä. Hän kuristi minua kurkusta ja repi solmiota irti. Se kiristyi kuin hirttosilmukka.

Lopulta Pourakin rimpuilu vaimenee. Mies jää makaamaan liikkumattomana verilammikon levitessä hänen kasvojensa viereen betonilattialle.

Vartijat poistuvat sellistä.

Kuvanauha paljastaa, että pamppua hakemaan mennyt naisvartija palaakin muutaman minuutin kuluttua selliin mies- ja naispoliisin kanssa. Pian sellissä on kaksi poliisia ja kolme vartijaa. Puolitajuttomaan Pourakiin käydään nyt käsiksi joukolla.

Valvontakameran tallentamat tapahtumat ovat yhtä myllerrystä, jossa alimmaisena on loukkaantunut Pourak.

- En tiedä, mitä he minulle tekivät. Olin välillä tajuttomana. Olen nähnyt tapahtumat vain kuvanauhalta jälkeenpäin.

Ambulanssi vei sairaalaan

Pahoin loukkaantunut Pourak pääsee ryömimään sellin nurkkaan. Hän käpertyy sikiöasentoon ja oksentaa verta. Poliisit ja vartijat jättävät nyt Pourakin rauhaan. He kiistelevät siitä, pitäisikö paikalle hälyttää ambulanssi.

Lopulta ambulanssi tilataan. Ensihoitajat katsovat, että Pourak on vietävä välittömästi sairaalaan.

Miestä lähdetään kuljettamaan Mariaan ambulanssilla poliisien saattamana. Hänellä on ruhjeita eri puolilla kehoa, vasen silmäkulma auki ja silmäpohjassa kallonmurtuma.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200710016644838_uu.shtml

Turvakameravideo:
http://www.iltalehti.fi/nettitvpopup.shtml?27928436

---

Syytetty vartija kiistää
(IL 2.10.2007 8:33)

Pahoinpitelystä syytetty vartija-vahtimestari kiistää lyöneensä Rasoul Pourakia päähän.

Kuulusteluissa hän väitti vain "huitaisseensa" miestä käteen, kun tämä oli tarttunut häntä jalkovälistä.

- Emme ole pyrkineet tarkoituksella aiheuttamaan hänelle mitään vammaa, vaan Pourakin pään on täytynyt osua sementtilattiaan siinä vaiheessa, kun käänsimme hänet kyljeltä vatsalleen, vartija sanoi.

- Katson, että en ole syyllistynyt rikokseen eli pahoinpitelyyn.

---

Kahta epäiltiin, yhdelle syyte
(IL 2.10.2007 8:33)

Syyttäjä vaatii 55-vuotiaalle vartija-vahtimestarille rangaistusta pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan vartija oli lyönyt uhriaan kaksi kertaa, joista ainakin toinen lyönti oli osunut vasemman silmäkulman seutuun.

Syylliseksi epäiltynä oli myös nuorempi vartija, joka pahoinpitelyhetkellä piti uhria kiinni. Syyttäjä ei kuitenkaan nostanut häntä vastaan mitään syytettä.

Myös pahoinpidelty Rasoul Pourak on syytettynä. Hänelle vaaditaan rangaistusta virkamiehelle tehdystä haitanteosta (yrittänyt vääntelehtimällä estää vartijoita suorittamasta turvatarkastusta).

Pourakin asianajaja Heikki Salo pitää järkyttävänä, että ihminen joutuu tällaisen käsittelyn kohteeksi poliisiasemalla.

- Kaikki voima oli vastapuolella. Nauhalta näkee selvästi, ettei päämieheni harrastanut minkäänlaista fyysistä vastarintaa.

Salo moittii myös tapauksen esitutkintaa.

- Esimerkiksi se jäi auki, miksi hänet ylipäänsä tuotiin Pasilaan.

Käräjäoikeus käsitteli pahoinpitelysyytettä 20. syyskuuta. Sen on määrä antaa tuomionsa kansliapäätöksenä tämän viikon perjantaina.

Syytetty vartija-vahtimestari on saanut jatkaa virassaan koko esitutkinnan ja oikeuskäsittelyn ajan.

---

"Näin ei saisi tapahtua"
(IL 2.10.2007 10:07)

Sisäministeriön poliisiylijohto sai tietää Pasilan putkassa sattuneesta pahoinpitelystä tänä aamuna Iltalehden uutisen pohjalta.

Pahoinpitelystä on syytettynä 55-vuotias vartija-vahtimestari. Kyseisen henkilön tehtävänä on pitää huolta siitä, että kiinniotetut pysyvät putkassa. Hän valvoo järjestystä ja pitää huolta esimerkiksi siitä, etteivät pidätetyt tappele keskenään.

Nyt julki tulleen pahoinpitelyn aikaan paikalla oli myös poliisimiehiä. Heidänkin toimensa aiotaan tutkia.

- Poliisin valvovan silmän alla ei saa käydä näin, poliisiylijohtaja Markku Salminen sisäministeriöstä sanoo.

- Minua hämmästyttää, että joudun lukemaan tällaisia juttuja lehdestä 2000-luvun Suomessa, Salminen jatkaa.

Rasismilla osuutta?

Salminen ei osaa sanoa, onko pahoinpidellyn henkilön ulkomaalaistaustalla osuutta asiaan.

- Asia pitää selvittää. Näissä asioissa ollaan nykyään äärimmäisen tarkkoja. Suomi on kehittymässä monikulttuuriseksi maaksi ja poliisin on toimittava tässä ympäristössä.

Rikosylitarkastaja Ilkka Koskimäki haluaa odottaa ensi perjantaista käräjäoikeuden päätöstä asiassa.

- Prosessi on kesken. Odotamme nyt käräjäoikeuden päätöstä. Sen jälkeen mietitään, onko syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Jos tuomio on langettava, joudumme miettimään kyseisen henkilön irtisanomista.

Tapaus ei ollut Koskimäen tiedossa ennen Iltalehden uutista.

- Tässä vaiheessa en mielelläni kommentoisi asiaa tämän enempää.

---

Poliisin toiminnasta täydellinen esitutkinta
(IL 2.10.2007 13:07)

Pasilan putkassa tapahtunutta raakaa kohtelua todistaneiden poliisien toimet tutkitaan.

Pahoinpitelystä on syytettynä 55-vuotias vartija-vahtimestari. Nyt julki tulleen pahoinpitelyn aikaan paikalla oli myös poliisimiehiä. Heidänkin toimensa aiotaan tutkia.

- En ymmärrä mikä tässä on ollut syynä. Asiassa suoritetaan nyt täydellinen esitutkinta. Helsingin poliisissa täytyy arvioida, voiko kyseinen henkilö jatkaa töissä esitutkinnan aikana, poliisiylijohtaja Markku Salminen sisäministeriöstä sanoo.

- Videotallenne on tässä tapauksessa varmasti tutkijoiden ensimmäinen mielenkiinnon kohde.

---

Pieksentä pysyi poliisiylijohtajalta salassa
(IL 2.10.2007 16:27)

Poliisiylijohtaja Markku Salminen on tyrmistynyt siitä, ettei hänellä ollut mitään tietoa Pasilan epäillystä putkahakkaamisesta.

Poliisiylijohtaja Salminen sai tiedon asiasta vasta yli vuoden kuluttua sen tapahtumisesta.

Vartija-vahtimestaria syytetään pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapaus sai alkunsa Helsingin Hietalahdenrannassa, jossa kaksi miestä paini ja kahakoi. Poliisi otti kiinni 46-vuotiaan helsinkiläismiehen, joka kiikutettiin Pasilan poliisivankilan putkaan.

Putkassa alkoi tapahtua kummia. Syyttäjän mukaan 55-vuotias vartija-vahtimestari löi kiinniotettua miestä kaksi kertaa. Toinen lyönti osui vasempaan silmäkulmaan.

Kiinniotetun mukaan pahoinpitelyyn osallistui kuitenkin kaksi vartija-vahtimestaria, jotka kaatoivat hänet lattialle, väänsivät käsistä ja jaloista sekä makasivat hänen päällään. Tämän lisäksi syytteen saanut vartija-vahtimestari kuristi miehen mukaan häntä polvella kaulasta ja löi nyrkillä kahdesti.

Vain toiselle vartijalle syytteet

Kiinniotetun mukaan hänelle tuli pahoinpitelystä silmänpohjan murtuma, paljon mustelmia, ruhjeita, sisäkorvan tasapainoelimen häiriö ja kaupan päälle hajuaistin menetys. Syyttäjä päätyi syyttämään vain toista vartija-vahtimestaria. Kiinniotettu halusi oikeudessa rangaistuksen molemmille.

Vartija-vahtimestari on kiistänyt epäillyt rikokset esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa. Myös uhriksi katsottua miestä syytettiin pahoinpitelystä, joka liittyy painiin ennen kiinniottoa. Miehen epäillään purreen painikumppaniaan sormeen. Myös painikumppani sai syytteen pahoinpitelystä.

Kiinniotetulle lankesi lisäksi syyte haitanteosta virkamiehelle. Syyttäjän mukaan mies yritti vääntelehtimällä estää vartijoita tekemästä turvatarkastusta ja riuhtomalla estää kasvojen kuvaamisen.

"Ei näytä hyvältä"

Poliisiylijohtaja Salminen vaatii putkatapahtumista täyden selvityksen. Hän ihmettelee, miksi ei ole aiemmin saanut tietoa asiasta.

- Ei näytä hyvältä. Tämä on vuoden vanha tapaus, josta ei ole mitään kuulunut aiemmin.

Salminen pyytää selvitystä Helsingin poliisilaitokselta ja sen poliisikomentajalta Jukka Riikoselta. Salminen haluaa selvittää myös sen, onko syytetyllä vartijalla oikeutta pysyä virassaan.

Helsingin poliisilaitos lähetti tiistaina tiedotteen, jonka sisältönä oli se, ettei poliisi halua sanoa mitään. Helsingin poliisi kertoo tekevänsä johtopäätökset sen jälkeen, kun käräjäoikeus on antanut tuomionsa.

Pahoinpitelysyytteitä on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa toissa viikolla. Oikeus antaa tuomionsa perjantaina.

Tapauksesta kertoi tiistain Iltalehti.

Tulosta Email

5 kommentti(a)

Allaolevista kommenteista on vastuussa vain niiden kirjoittaja, ei sivusto.
02.10.2007 @ 22:31 Anonyymi
Miten tämä voi olla edes mahdollista?
[ Vastaa | ]
02.10.2007 @ 23:20 Anonyymi
Oikeudesta turha oikeutta odottaa? Solidaarisuutta Kreikan malliin? -> http://takku.net/article.php?story=20070421115044486
[ Vastaa | ]
03.10.2007 @ 17:47 Anonyymi
Ihme touhua tuokin ettei noita muita tyyppejä syytetä lainkaan. Vaan vain sitä yhtä jamppaa. Vaikka näyttää aika selvältä avustamiselta toi niiden toiminta, jonka lisäksi luulisi että heidän on puuttuvan moiseen toimintaan. Siis niinkuin ammattinsa puolesta. Silmissäni syyllistyvät toisinsanoen kahteenkin vakavaan rikkeeseen.
[ Vastaa | ]
03.10.2007 @ 19:48 Anonyymi

"Ei näistä voi vetää sellaista johtopäätöstä, ettei poliisiin voi luottaa, Rannio miettii."

Lapinlahden linnut:
Poliisikin on vain ihminen 1
Poliisikin on vain ihminen 2
Oikeus voittaa

[ Vastaa | ]

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

We should beware of our tendency to reconstruct otherness in the image of this society - be it through superficial fantasies about nature and natives or the obverse reduction of nature, other cultures and the past to a universalized version of political economy. This is not a simple matter of "fact" but of interpretation and orientation. Despite problems with some of the testimonies left to us, when we eventually "deconstruct" our social and historical layerings, we find that some deep truths still remain. We come not to a one-sided repudiation of the former incomplete understanding but to a deeper, more rounded view.
David Watson
Beyond Bookchin: Preface for a Future Social Ecology  (1996)

Käyttäjätiedot





Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_fennovoimano

fennovoima.no.com

banneri_eroaarmeijasta

Eroa-Armeijasta.fi

banneri_rojava

Rojavan puolesta

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_vapaasyndikaatti

vapaasyndikaatti.info

banneri_yleislakko

yleislakko.org

banneri_toimitus

Toimitus

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_liittox

liitto X

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_caradura

Caradura's Lounge

banneri_antivaalit

antivaalit.info

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_wikikko

Wikikko.info

banneri_oulutopia

OulUtopia

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_alusta

Alusta

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_ilonpilaaja

ilonpilaaja

banneri_pif

Punk In Finlandnet

banneri_lehtilehti

LEHTI

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta

banneri_vappu_15

Vallaton vappurieha 2015