"Anarchism has but one infallible, unchangeable motto, ‘Freedom.’ Freedom to discover any truth, freedom to develop, to live naturally and fully."
Lucy Parsons
Takku Facebookissa Takun tarjoamat verkkosyötteet (feedit)
Luo tunnus! | Kirjaudu 01.02.2015 @ 19:57

Amazonin sademetsän hakkuut ovat kiihtyneet jälleen

Amazonin sademetsän hakkuut ovat taas laajentuneet. Brasilian ympäristöministeriön mukaan metsää hävitettiin ainakin 26 130 neliökilometriä vuoden kuluessa 2003-2004.

Hakkuut olivat melkein yhtä laajoja kuin 1994-95, jolloin metsää tuhottiin enemmän kuin koskaan aiemmin, 29 050 neliökilometriä.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että soijanviljelyn ja karjankasvatuksen laajeneminen johtaa sademetsän vääjäämättömään kutistumiseen.


Liki puolet vuosina 2003-2004 hakatusta sademetsäalueesta sijaitsee Mato Grosson osavaltiossa, jonka kuvernööri on Blairo Maggi. Maggin maatalousalan yhtymä kuuluu maailman suurimpiin soijantuottajiin.

Soija oli viime vuonna maan maatalouden tärkein vientituote; sitä myytiin maailmanmarkkinoille liki kahdeksan miljardin euron arvosta. Soijaa käytetään myös karjanrehuna.

- Maggi on hakkuiden kuningas, ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Paolo Adario sanoi uutistoimisto Reutersille. Maggin edustajat eivät kommentoineet heti lausuntoa.

Adario luonnehti hakkuiden laajenemista tragediaksi, joka osoittaa selvästi, että presidentti Luiz Inacio Lula da Silvan hallituksen suunnitelma hakkuiden vähentämiseksi ei toimi käytännössä.

Metsää hakataan karjanlaitumeksi

Soijankasvattajien ohella hakkuita vauhdittaa karjankasvattajien laidunmaan tarve. Brasilia on noussut myös maailman johtavien naudanlihanviejien joukkoon.

- Karjankasvattajat ovat tekemässä Amazonista jauhelihaa, arvioi kansainvälisen Cifor-metsäntutkimuslaitoksen johtaja David Kaimowitz kuvaili tilannetta viime vuonna.

Ciforin viimevuotisen selvityksen mukaan Brasilian nautakarja oli kaksinkertaistunut vuosikymmenessä, ja karjatalous oli laajentunut pääosin maan sademetsävyöhykkeellä.

Amazonin sademetsäalue on Länsi-Euroopan kokoinen, ja se on asuinsija liki kolmannekselle maapallon kasvi- ja eläinlajeista.

Arviot sademetsän häviämisen laajuudesta vaihtelevat neljänneksestä vajaaseen viidennekseen. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Amazonista olisi tuhottu 17,3 prosenttia.

Laajat avohakkuut altistavat maaperän eroosiolle ja vaikuttavat ilmakehän tasapainoon. "Maailman keuhkoiksi" kutsuttujen sademetsien hapentuotanto tasapainottaa ns. kasvihuonekaasujen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.

Lulan hallitus on pyrkinyt edistämään suojelua maankäytön satelliittivalvonnalla ja suojelualueiden perustamisella. Ympäristörikoksia selvittämään on myös koulutettu erityisiä ympäristöpoliiseja.

Tulosta Email

Paluuviite

Tämän kohteen paluuviite-osoite (Trackback URL): http://takku.net/trackback.php/20050519194046325

Ei paluuviitteitä tähän kohteeseen.

0 kommentti(a)

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Miten osallistua

Takun toiminta perustuu käyttäjien lähettämään sisältöön. Kuka tahansa voi osallistua sisällön tuottamiseen ilman käyttäjäksi rekisteröitymistä... Lue lisää

Miete

Mellakan jälkeen esiin nousi monia hämmentyneitä selityksiä, kuten että "energian määrä ampui yli". Tietenkin, sillä suuttumus ja raivo ei kuulosta niin kivalta. Voisiko olla niin että "yliampuva energia" on sitä mitä tulee tyhjistä iskulauseista? Tuleeko tämä energian yliampuminen kenties suuttumuksesta, joka seuraa voimattomuuden tunnetta, jonka alkuperä on siinä havainnossa, että oma elämä tyhjenee hitaasti kaikesta merkityksestä "kaupungissa", joka pohjimmiltaan ei ole muuta kuin postmodernistien ja teknofiilien vallankumouksellisten fetisoima kulttuuripalveluja tarjoava työleiri?
Tjære & Fjer -blog
(13.5.2009)

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

Mediakeskus

Mediakeskus

banneri_vaaris

Väärinajattelija

banneri_jkldiy

JKL DIY

banneri_akirjasto

Anarkistinen kirjasto

banneri_meemit

Anarkistimeemit

banneri_varis

Varis-verkosto

banneri_kaninkolo

Mustan kanin kolo

banneri_vapaa

VAPAA

banneri_tyrni

Tyrnikirjasto

banneri_hirvitalo

Hirvitalo

banneri_oulutopia

OulUtopia

banneri_dena

Squat Dena

banneri_kapis

Kapinatyöläinen

banneri_pif

Punk In Finlandnet

AMR Hki

AMR Hki

banneri_squathki

Squat HKI

banneri_aryhma

A-ryhmä

banneri_kirjakahvila

Turun Kirjakahvila

banneri_fifi

fifi.voima.fi

banneri_akl

Aseistakieltäytyjäliitto

banneri_tasajako

Tasajako

banneri_vallankumouksen

Vallankumouksen hedelmiä

TURVA-verkosto

TURVA-verkosto

banneri_oikeuttae

Oikeutta eläimille

banneri_hyokyaalto

Hyökyaalto

banneri_stoptalvivaara

Stop Talvivaara

banneri_vastavirta

Vastavirta